O cultură organizațională dinamică, care susține și menține angajații activi și implicați este esențială în mediul de business. Este cheia succesului și poate stabili un avantaj competitiv pe piață în ziua de azi.
Dar ce este cultura organizațională?
Cultura organizațională se referă la un set comun de valori, standarde, obiceiuri, atitudini și comportamente la locul de muncă ale unei companii și ale angajaților săi. Când vorbim despre cultura organizațională, putem folosi și următorii termeni: cultura companiei, cultură corporativă sau cultură la locul de muncă.
Forbes descrie cultura locului de muncă ca fiind „mediul care ne înconjoară tot timpul„.
Oricum am defini-o, cultura locului de muncă poate fi dificil de măsurat. Este mai degrabă felul în care te simți la locul de muncă decât un set de reguli scrise. Fiecare organizație are personalitatea și atmosfera ei și asta nu este ceva ușor de proiectat.
În urma schimbărilor fără precedent din viața profesională, organizațiile se trezesc la realitate și constantă că poți avea cea mai bună strategie și cei mai buni profesioniști, dar acestea se dovedesc a fi inutile fără o cultură organizațională potrivită.
„Cultura este aerul pe care îl respirați. Dacă este toxică, organizația moare.”- Peter Drucker, scriitor, profesor și consultant în afaceri.
De ce este importantă cultura organizațională?
Cultura companiei este importantă deoarece stabilește tonul pentru modul în care angajații lucrează împreună, interacționează cu clienții și partenerii, sunt motivați și implicați și sunt percepuți în industrie. De asemenea, ajută la definirea valorilor și obiectivelor organizației, care pot contribui la stimularea unui sentiment de loialitate și încredere în rândul membrilor echipei.
În plus, poate fi folosit ca instrument pentru a atrage și reține talentele, precum și pentru a ajuta la stabilirea unei imagini și a unei identități atractive. În cele din urmă, a avea o cultură organizațională puternică poate duce la niveluri mai ridicate de productivitate, la îmbunătățirea moralului și la un mediu de lucru mai pozitiv.
Cum construiești o cultură organizațională care unește și reține angajații?
Simon Sinek compara într-o conferință TED (2014) leadership-ul cu parenting-ul. Asemenea unui părinte care își crește copilul oferindu-i protecție, educație, susținere și de multe ori tot ce el nu și-a putut permite, la fel și un lider își crește, își susține și își educă echipa.
Dacă echipa ta ar fi familia ta, ți-ai concedia copiii la fel de ușor precum îți concediezi angajații?
Așa cum ești atent la nevoile familiei tale, trebuie să fii atent și la nevoile echipei care – vrei sau nu – devine ca o a doua familie, mai ales în momentul în care îți petreci cu ei uneori poate mai mult timp decât reușești să petreci cu cei dragi. Și, la fel cum în familie ești atent la cuvintele și modul de adresare către cei dragi, la fel și în cadrul echipei e necesar să acorzi atenție modului de comunicare.
În ziua de azi, oamenii care își cunosc valoarea de sine și țin la sănătatea și echilibrul lor emoțional, nu mai tolerează la fel de ușor formulări precum:
- “E business-ul meu, sunt banii mei, faci cum vreau eu chiar dacă nu vrei”
- “Nu-ți convine? Ușa e acolo.”
- “Nu te plătesc să gândești, ci să execuți”
- “De aceea eu sunt șeful, nu tu”
- “Problemele personale se lasă acasă, de aceea sunt personale”
- “Nu am timp să discut prostiile astea”
- “Nu mă interesează cum rezolvi, dar rezolvă”
Credințele și valorile comune, viziunea potrivită sunt cele ce aduc oamenii împreună.
Majoritatea oamenilor care pleacă de la un loc de muncă în ziua de azi o fac nu din cauza banilor, ci de cele mai multe ori din nevoia de a ieși dintr-un mediu toxic, în care se simt insuficient valorizați și apreciați de către superiori, în care stresul și permanenta invalidare a muncii lor le creează o stare de insuficiență sau de presiune continuă.
În acest context și într-o piață a forței de muncă hiper-competitivă, subiectul retenției și nevoia definirii unei strategii organizaționale care să aibă drept scop retenția celor mai buni angajați devine mai degrabă o necesitate decât un concept de HR „nice to have“.
Potrivirea culturală la locul de muncă contribuie la cultura unei companii sau organizații. Aceasta include valorile și credințele fondatorilor, mediul de lucru, valorile și credințele angajaților, comportamentul la locul de muncă și chiar interacțiunea dintre conducere și angajați.
Cultura organizațională este asemănătoare unui ecosistem complex pe care îl adaptezi la diferențele culturale ale componentelor menționate mai sus, cu elemente precum sisteme IT, sedii, instrumente – lucrurile necesare pentru a ajuta indivizii și echipele să lucreze împreună.
La fel ca și oamenii, organizațiile au propriile personalități și sunt diferite, de aceea potrivirea culturală se referă la potrivirea oamenilor cu cultura organizațională în loc să completeze pur și simplu profiluri de abilități sau competențe. Da, acestea din urmă sunt importante, dar dacă cineva se integrează rapid în organizație și se adaptează mai ușor, restul poate fi dezvoltat mai rapid.
De câte ori n-ai auzit despre oameni care nu s-au potrivit cu cultura organizației, chiar dacă aveau toate abilitățile necesare pentru a reuși? Un angajat care nu se regăsește în mediul potrivit poate avea un impact dezastruos asupra organizației, poate crea perturbări în rândul celorlalți angajați și poate afecta pe termen lung funcționarea cu succes a afacerii.
De ce este importantă potrivirea culturală și cum poți să cultivi transparența și să sporești rata de retenție a angajaților în compania ta sau în echipa ta?
Iată câteva aspecte și practici pentru tine, ca lider de echipă:
1. Ține cont de faptul că retenția începe cu recrutarea și integrarea.
Asta presupune că fiecare nouă angajare trebuie orientată spre succes, chiar de la început.
În procesul de integrare e nevoie să educi noul angajat cu privire la locul de muncă și cultura companiei, precum și despre modul în care poate contribui și prospera la locul de muncă.
Nu pierde acest prim pas critic. Instruirea și sprijinul pe care îl oferi din prima zi pot da tonul experienței angajatului în compania ta.
Potrivit unui sondaj realizat de Glassdoor, 35% dintre managerii de resurse umane spun că noii angajați ar rămâne mai mult în organizație dacă ar fi mai bine informați în timpul procesului de angajare.
Pornește cu dreptul și acordă suficient interes procesului de onboarding pentru fiecare nouă angajare. Asigură-te că ești sincer cu privire la ceea ce te aștepți de la noua angajare. Nu ascunde și nu exagera cu detalii despre job doar pentru a determina o persoană să fie interesantă de acesta. Transparența este esențială în găsirea angajaților potriviți.
2. Asigură un salariu competitiv
Pe baza aceluiași sondaj Glassdoor, aproape jumătate (48%) dintre persoanele care se ocupă de recrutare, departamentul de resurse umane și angajatorii consideră salariul/ compensația ca fiind cel mai influent factor pentru decizia de angajare a unui candidat. Companiile trebuie să plătească angajaților salarii competitive, ceea ce înseamnă că trebuie să evalueze și să ajusteze salariile în mod regulat pentru a păstra un nivel ridicat al satisfacției angajaților la locul de muncă.
3. Oferă beneficii și avantaje potrivite pentru salariați
Beneficiile și avantajele extra salariale oferite joacă un rol important în menținerea angajaților fericiți, motivați și sănătoși. Dar beneficiile înseamnă mult mai mult decât asigurarea medicală și concediul medical plătit. Programele de lucru flexibile, oportunitatea de a lucra de la distanță, pensiile private, asigurările de viață, ofertele de wellness, voucherele de vacanță ajută angajații să se simtă apreciați.
Pentru retenția celor mai buni angajați și recrutarea mai multor talente de top care să se alăture echipei tale, echipa RoMarketing, cu peste 28 de ani de experiență în management organizațional și al resurselor umane, te poate ghida în construirea și implementarea strategiei de employer branding, setarea programului potrivit de onboarding sau personalizarea pachetului de compensații și beneficii.
Rămâi la curent cu cele mai frecvente beneficii și avantaje pentru angajați pentru a reduce riscul de a-ți pierde cei mai buni oameni.
4. Asigură-te că în echipa ta ai lideri, nu șefi
Vrei să-ți păstrezi angajații? Amintește-ți că angajații tind să urmeze liderii și să abandoneze șefii. Puțini oameni reușesc să fie lideri autentici, în timp ce toată lumea vrea să fie șef.
Liderii nu sacrifică oameni de dragul cifrelor, ci mai degrabă invers. Pentru că oamenii sunt cei care la finalul zilei contribuie la atingerea rezultatelor, iar fără munca lor, deseori neapreciată, tu, ca manager sau lider, nu poți construi nimic.
5. Fii transparent și deschis
Atunci când asiguri un climat de muncă în care există o comunicare deschisă între angajați și conducere, poți contribui la stimularea unui sentiment de comunitate și a unui scop comun.
Organizează întâlniri periodice în care angajații pot contribui cu idei și pot adresa întrebări. Politicile deschise care îi încurajează pe angajați să vorbească sincer cu managerii lor îi ajută pe angajați să simtă că au o voce care contează.
6. Instruiește-ți managerii pentru a fi flexibili
Ai întrebat vreodată angajații ce nu le place la locul de muncă sau de ce au plecat de la ultimul job? Majoritatea se vor plânge de actualii/ foștii manageri. Cu cât managerii sunt mai flexibili, cu atât angajații vor rămâne pentru perioade mai lungi în cadrul jobului.
Așadar, în timp ce îți aloci timp pentru a-ți instrui managerii să se ocupe de aspectele tehnice ale poziției lor, este în interesul tău să incluzi și câteva „soft skills”.
Flexibilitatea înseamnă a-i învăța pe manageri cum să încurajeze și să motiveze în funcție de trăsăturile de personalitate, cum să gestioneze conflictele sau stresul.
7. Recunoaște munca grea și devotamentul angajaților
Dacă dorești să îmbunătățești rata de retenție a angajaților, începe să recunoști public sârguința și hărnicia angajaților – și dacă o faci deja, fă-o și mai des. Fiecare persoană vrea să se simtă apreciată pentru munca pe care o desfășoară.
Asigură-te că mulțumești angajaților cu care lucrezi direct, care se implică și depun efort și explică-le modul în care munca lor ajută organizația.
8. Oferă feedback continuu cu privire la performanță sau lipsa ei
Poate te-ai gândit să renunți la evaluarea anuală a performanței în favoarea întâlnirilor individuale, însă aceasta te ajuta să vizualizezi viitorul angajatului în companie.
Solicită managerilor să se întâlnească cu subordonații lor și să discute despre posibilitățile dezvoltării carierei acestora, completate cu micro-obiective și un plan cu privire la dezvoltarea abilităților profesionale ale acestora. Nu este suficient să oferi feedback vag. Angajații vor să vadă rezultatele muncii lor și să aibă ceva concret cu care se pot mândri.
9. Oferă acces la instruire continuă și căi clare spre progres profesional
În cadrul procesului de evaluare a performanței, poți ajuta angajații să identifice domenii de dezvoltare profesională, cum ar fi nevoia de a învăța noi abilități. Îmbunătățirea aptitudinilor este deosebit de importantă în zilele noastre, deoarece tehnologia continuă să schimbe modul în care lucrăm.
Pune accent pe instruire continuă – este cheia obținerii unei rate mai mari de retenție. Investește în dezvoltarea angajaților prin stimularea acumulării de cunoștințe și abilități sau achiziția de tehnologii sau procese noi. Astfel, angajații se vor simți apreciați și motivați. Angajații buni pe care dorești să îi păstrezi vor să se dezvolte, să avanseze, nu doar să își mențină postul.
10. Ia în calcul faptul că în ziua de azi cultura organizațională este inima și sufletul unei organizații.
Cultura organizațională e mai mult decât un set de cuvinte scrise pe hârtie, este ceea ce aduce angajații împreună, ceea ce îi motivează și îi inspiră să depășească obstacolele și să atingă performanțe remarcabile.
Liderii de astăzi au un rol vital în menținerea angajaților fericiți și implicați. Trebuie să învețe să fie lideri, nu doar șefi, să fie flexibili și deschiși la comunicare și să ofere feedback continuu și instruire pentru dezvoltarea continuă a echipei lor.
Angajații sunt mai mult decât resurse, sunt oameni cu aspirații, nevoi și dorințe. Ei doresc să se simtă apreciați, să aibă o voce în cadrul organizației și să aibă oportunitatea de a se dezvolta profesional. Așadar, pentru a construi o cultură organizațională care să unească și să rețină angajații, este necesar să găsești cea mai bună formă de a alinia aceasta cultură cu scopul, valorile, misiunea și obiectivele organizaționale, asigurând implicarea și cointeresarea tuturor celor care fac parte din organizație.
Prin aplicarea acestor strategii și adoptarea unei abordări proactive în gestionarea culturii organizaționale, poți crea un mediu de lucru în care angajații se simt valorizați, motivați și implicați. Această cultură puternică nu numai că va atrage talente noi, ci va ajuta și la menținerea celor mai buni angajați pe termen lung.
În final, o cultură organizațională sănătoasă și unitară este cheia succesului și va contribui la crearea unui avantaj competitiv semnificativ pe piața de astăzi.
Iar dacă îți pui întrebarea:
Este rentabilă investiția în programele de învățare și dezvoltare (Learning & Development)?
Răspunsul este unul cât se poate de simplu: aplică metodologia ROI.
Prin măsurarea ROI-ului, organizația ta poate aloca resursele (timp, bani, personal) în mod mai eficient și poate să se concentreze pe programele care aduc cel mai mare beneficiu în raport cu investiția.
Certificarea în Metodologia ROI te mai poate ajuta la:
- evaluarea eficienței și eficacității programelor de învățare și dezvoltare. Organizația poate identifica ce programe funcționează cel mai bine și poate face ajustări pentru a obține rezultate mai bune.
- alinierea programelor de învățare și dezvoltare cu obiectivele strategice ale organizației, contribuind astfel la succesul general al acesteia.
- creșterea motivației și implicării angajaților, ce se va reflecta în productivitatea și performanța lor, aspecte care pot fi măsurate prin ROI.
Cu această certificare, vei deține o unealtă puternică pentru a transforma cifrele în oportunități și angajații în resurse valoroase.
Vei învăța să cuantifici impactul investițiilor în dezvoltarea resurselor umane, să evaluezi eficacitatea programelor L&D și să iei decizii informate pentru a maximiza rentabilitatea și a crea un mediu de lucru mai productiv.
Astfel, vei contribui nu doar la creșterea performanțelor organizației, ci și la dezvoltarea și angajamentul angajaților, generând beneficii semnificative pentru ambele părți.
Dacă vrei să înțelegi mai în detaliu CUM funcționează metodologia ROI, poți face lucrul acesta participând la următorul Masterclass organizat de RoMarketing în București:
ROI MASTERCLASS for HR Projects – From Need Analysis to Impactful Outcomes – BUCHAREST, 9-10 Noiembrie.
În cadrul acestui eveniment vei avea ocazia să îl cunoști live pe Jack Phillips, Președintele Institutului ROI , aflat pentru a doua oară în România, la invitația Romarketing, pentru a susține creșterea rentabilității proiectelor de HR (și nu numai), și implicit a productiviății organizațiilor.
Alte articole și materiale care ar putea să te intereseze:
- Ghidul gratuit LIDERI DE SUCCES ÎN PERIOADE DE CRIZĂ
special pentru persoanele care conduc sau vor să conducă echipe hibride în contextul vremurilor actual - Employer Branding – Efectul GLAM de a-i alege pe cei mai buni
- Sunt manager și mă tratez. Îngrijirea de sine pentru succesul durabil
- Cum aliniezi dezvoltarea angajaților cu strategia companiei
- 5 Sfaturi despre cum încurajezi angajații să participe la activități de teambuilding