Indiferent dacă investești 200 euro sau 1.200 euro/an/angajat, cu siguranță vrei să știi că investiția are un randament pozitiv și un impact direct în business. Bersin & Associates au observat că firmele care prioritizează programele de L&D au un venit mediu/angajat de 2 ori mai mare decât al celor care nu investesc în programe de dezvoltare. 

Obținerea unui ROI bun pentru orice investiție este esențială în business. Asta include și investiție în upskilling sau reskilling.  

Dacă ești lider al unei organizații te aștepți să vezi dovada că investiția în învățare dă roade – atât în ceea ce privește creșterea performanței angajaților cât și a randamentului financiar 

Un studiu LHH arată că 56% din organizațiile care investesc în L&D au observat o creștere a productivității angajaților și 54% o creștere a loialității. 

 • Ce au făcut bine aceste organizații în strategia lor de L&D?  
 • Ce se întâmplă dacă ROI-ul tău este unul scăzut? 
 • Ce faci dacă nu vezi efectele programelor de învățare? 

Există câteva modalități de a-ți îmbunătăți ROI-ul învățării și formării și de a dovedi valoarea investițiilor în dezvoltarea angajaților pentru organizația ta. 

Una dintre modalitățile de a-ți crește ROI-ul este de a depista motivele care stau la baza programelor neperformante. Cele de bază sunt :  

📍 Conținutul nu este relevant pentru auditoriu 

Conținutul programelor de dezvoltare accesate de majoritatea organizațiilor nu corespunde nevoilor angajaților. Aceasta este principala problemă: lipsa relevanței. Este esențial să conștientizezi că ceea ce este valoros pentru organizație nu este întotdeauna util și potrivit pentru fiecare angajat în parte. Această discrepanță explică de ce rezultatele pe care le aștepți nu sunt obținute. 

📍 Conținutul nu este aliniat la obiectivele generale ale organizației 

 • Conținutul trebuie să se integreze în strategia organizației tale pentru a maximiza ROI-ul. Este crucial să asiguri o coerență între obiectivele generale ale organizației și strategia de învățare.  

De exemplu, dacă obiectivul este îmbunătățirea retenției clienților, un program de dezvoltare care susține o cultură centrată pe clienți și împuternicește personalul din prima linie va fi o inițiativă eficace și rentabilă. 

📍 Participanții nu pun în practică ceea ce învață 

Indiferent cât de WOW e cursul, facilitator sau experiența din sala de curs sau virtuală, indiferent dacă e un training experiențial sau self-paced, dacă organizația nu creează un cadru pentru practica noilor competențe dobândite, impactul va fi 0 sau minuscul. 

De multe ori, organizațiile se opresc în a măsura impactul unui training cu formularul de feedback de la finalul cursului. Dar acesta poate oferi doar o informație despre calitatea conținutului și a modului de livrare, nu și despre nivelul aplicării.  

Organizațiile care au succes cu programele de formare, măsoară impactul trainingurilor pe termen lung, și la mai multe nivele de învățare și aplicare, pentru a asigura transferul teoriei în practica zilnică. 

Găsirea celui mai relevant conținut, conectarea programul cu obiectivele de business și evaluarea competențelor odată puse în practică, reprezintă o provocare dificilă, de cele mai multe ori asumată doar de echipa de HR.  

Obținerea rețetei corecte va contribui la obținerea celui mai mare randament al investiției tale! Și asta e ceea ce obții, când aplici metodologia ROI: o modalitate de a cântări ingredientele și ajusta rețeta, conform nevoilor organizației voastre. 

Acum întrebarea firească care îți vine în minte este: „Cum să conectezi investiția în dezvoltarea angajaților cu obiectivele financiare ale companiei prin metodologia ROI?” 

Răspunsul e în cele 5 zile de certificare! Vei primi instrumentele necesare să transformi un cost (cheltuielile legate de dezvoltarea oamenilor voștri) într-o investiție (conectând rezultatele de business obținute de ei, cu formarea pe care au parcurs-o), visul oricărui CEO sau Director Financiar! 

👌 Certificarea în Metodologia ROI este o metodă eficientă pentru evaluarea acestui impact. 

 • Dar și certificarea ROI trebuie să fie aliniată cu obiectivele organizaționale!
  Cum te asiguri de asta? Parcurge următorii pași: 

Stabilește obiectivele organizaționale 

 • În primul rând, identifică și clarifică obiectivele cheie ale organizației. Acestea pot include: creșterea vânzărilor, îmbunătățirea satisfacției clienților, reducerea costurilor sau creșterea cotei de piață. 

Identifică nevoile de dezvoltare ale angajaților 

 • Identifică nevoile și lacunele de competențe în organizație care trebuie abordate prin programele de dezvoltare ale angajaților. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul evaluărilor de performanță, discuțiilor individuale cu angajații sau îmbunătățiri identificate prin intermediul feedback-ului clienților sau al altor părți interesate. 

Stabilește obiectivele de învățare 

 • Definește obiectivele specifice ale programelor de dezvoltare ale angajaților care să fie aliniate cu obiectivele organizaționale. Aceste obiective trebuie să fie măsurabile și orientate către rezultate, cum ar fi: creșterea vânzărilor cu X%, îmbunătățirea calității produsului cu Y%, sau reducerea costurilor cu Z%. 

Definește indicatorii de performanță asociați  

 • Identifică indicatorii cheie de performanță (KPIs) relevanți care vor fi utilizați pentru a măsura impactul programelor de dezvoltare ale angajaților asupra obiectivelor organizaționale. 

De exemplu, KPI-urile ar putea fi ratele de retenție a angajaților, creșterea veniturilor generate de angajați, îmbunătățirea unor competențe-cheie în sarcinile de muncă. 

Măsurarea ROI-ului 

 • Calculează ROI-ul investiției în programele de dezvoltare ale angajaților prin raportarea beneficiilor obținute în comparație cu costurile aferente 

Beneficiile pot include creșterea veniturilor, reducerea costurilor sau creșterea eficienței operaționale. Asigură-te că măsurările sunt făcute în perioadele relevante de timp, astfel încât să poți evalua rezultatele pe termen scurt și lung. 

Evaluează și ajustează 

 • Evaluează rezultatele obținute și compară-le cu obiectivele stabilite.  
 • Identifică ce a funcționat și ce poate fi îmbunătățit pentru a ajusta strategiile de dezvoltare a angajaților și a optimiza rezultatele în viitor. 
 • Practicarea unui proces bine structurat de aliniere a certificării ROI la obiectivele organizaționale asigură că programele de dezvoltare ale angajaților aduc beneficiile și rezultatele necesare pentru succesul organizației.  

Este important să ai în vedere că alinierea programelor de dezvoltare cu strategia organizației nu este un proces static, ci un proces continuu 

Trebuie să existe un ciclu de analiză, planificare, implementare, monitorizare și evaluare pentru a te asigura că programele de dezvoltare rămân relevante și eficiente în susținerea obiectivelor organizaționale. 

Dacă ești curios să afli cum te ajută certificarea în Metodologia ROI cu Jack Phillips: 

Să măsori investițiile tale în dezvoltarea angajaților și  

Care este impactul pe baza cifrelor obținute

te invit să te înscrii la webinarul din 25 Septembrie, pe link-ul de mai jos : . 

 

Webinar: Show the Value of What You Do: How ROI Certification Supports Organizational Success
September 25, 2023 — 3 pm CEST

 

Vino să afli cum poți face o conexiune directă între investiția în învățare și rezultatele din business!  

Iar dacă vrei să auzi câteva exemple de optimizare a activității în mediul Hibrid, creează-ți un cont gratuit și ascultă webinarul cu Patti Phillips, aici: https://evolve.romarketing.ro/quest/ROImethodology.html

 

%d blogeri au apreciat: