„Învățarea este esențială pentru reziliența ta ca și business. Dacă investești în curiozitate, învățare și agilitate pentru forța ta de muncă, vei putea să îți revii după eșecuri, să te adaptezi la schimbare și să fii mai pregătit pentru orice va urma.” – Cat Ward Vice President, Jobs for the Future
Investiția în învățare continuă nu doar sprijină angajații în dezvoltarea lor personală, ci întărește structura organizațională, pregătind-o pentru a aborda cu succes orice provocare viitoare.
- Pentru angajați, programele L&D alimentează opțiunile de creștere în carieră și rămân relevanți pe termen lung în piața muncii.
- Pentru organizații, programele L&D se traduc prin capacitatea nu doar de a supraviețui, ci și de a prospera chiar și pe fondul unor evenimente economice nefavorabile pentru că dețin instrumentele necesare pentru a reuși.
Studiile arată că un procent de 83% dintre organizații aspiră să construiască o cultură organizațională centrată pe oameni. În acest context, 81% dintre departamentele L&D contribuie la atingerea acestui obiectiv.
Succesul organizației este intrinsec legat de succesul oamenilor, și asta presupune nu doar crearea, ci și ghidarea experiențelor angajaților de la început până la sfârșit, având în centrul atenției nevoile lor.
Te-ai gândit la măsurile pe care le poți implementa pentru a accelera curba de învățare a angajaților tăi?
Ce tehnologii utilizezi pentru a îmbunătăți procese precum achiziția de talente, evaluarea performanțelor, învățarea și dezvoltarea?
În ziua de azi integrearea tehnologiilor inovatoare te ajută să optimizezi fiecare aspect al gestionării proceselor de resurse umane.
Tehnologiile urmăresc să valorifice puterea automatizării, a analizei datelor, a inteligenței artificiale (AI) și a învățării automate (ML – machine learning) pentru a optimiza procesele de resurse umane, pentru a crește angajamentul oamenilor și pentru a îmbunătăți transformarea digitală sau performanța organizațională.
Ai ținut pasul cu tendințele din piață, utilizați platforme de învățare personalizate bazate pe inteligență artificială? Ele pot face diferența în eficiența proceselor de învățare și dezvoltare.
Privind imaginea de ansamblu, într-o lume plină de tendințe în învățare și dezvoltare care se pot implementa în organizație, esențial este să observi nevoia voastră: ce poate să îi mențină pe oamenii din organizatie pregătiți pentru agilitatea necesară?
Și ce este agilitatea, dacă nu învățarea continuă bazată pe tehnologie?
Dezvoltarea carierei și mobilitatea internă fac ca oamenii și organizațiile să rămână agili.
Programele de L&D care integrează tehnologia se mulează perfect în evoluția învățării centrate pe angajați și se pliază pe tendințele cheie pentru anul 2024:
- Agilitatea organizațională și învățarea continuă te ajută să te adaptezi la schimbările din piață.
- Procesele de Upskilling și Reskilling contribuie la o abordare bazată pe competențe în gestionarea talentelor.
- Învățarea centrată pe angajați prin mentorat și programe interne îți îmbunătățesc eficacitatea programelor de învățare.
- Inteligența artificială (AI) și învățarea automată (ML- machine learning) îți permite să îți eficientizezi activitatea și să crești productivitatea generală.
- Utilizarea extinsă a tehnologiilor de învățare te va susține în integrarea nevoilor angajaților cu softurile de training pentru a acoperi nevoile interne.
- Vrei să fii o organizație care este pregătită de viitor și rămâne competitivă ținând cont de trendurile actuale de învățare?
- Îți doresți să ai mai mult control în strategia ta de L&D?
Echipa Romarketing a implementat deja programe de L&D în parteneriat cu clienții săi, pentru a promova o cultură a dezvoltării continue și menținerea unui nivel ridicat de competență.
Cateva din soluțiile noastre pe care ți le propunem pentru a-ți ajuta angajații nu numai să învețe ci să-i și păstrezi:
1. Programele de învățare care integrează utilizarea tehnologiilor de Realitate Virtuală
Introducerea realității virtuale în procesul de formare pune participantul într-un mediu 3D relevant temei, creat special cu acest scop și care favorizează retenția informației.
Avantajul fără echivoc al VR este eliminarea factorilor de distragere si realizarea unei conexiuni emoționale cu proecesul de învățare. Utilizatorul imersează, adică se “scufundă”, într-un mediu generat pe calculator, și începe să se comporte și să răspundă ca și când s-ar afla într-o situație din viața reală.
Cu ajutorul acestei tehnologii angajații pot primi informații relevante pentru jobul lor și pot să le pună în aplicare încă din ziua 1, fără nici un risc real.
Ceea ce este extraordinar în ceea ce privește VR-ul, este abilitatea de a face învățarea experențială.
PwC a realizat un studiu în anul 2021 despre dezvoltarea soft skills-urilor cu ajutorul realității virtuale, prin care a descoperit că oamenii se puteau antrena de 4 ori mai repede decât într-o sală de curs, erau de 2,75 ori mai încrezători în aplicarea noilor abilități și de 3,75 ori mai conectați emoțional la conținut decât cei care învață în sala de curs.
Care sunt beneficiile utilizării VR-ului în cadrul organizației tale? Poți asigura:
- învățarea interactivă, prin experiență
- reducerea costurilor
- creșterea eficientei în procesul de învățare
- creșterea încrederii în abilitățile dezvoltate
- creșterea accesului la programele de training și posibilitatea de a le relua oricând este necesar
- sedimentarea sustenabilă a informației și a comportamentelor dezvoltate
- reducerea gradului de distragere a atenției
- creșterea implicării angajaților în programele de învățare
- identificarea personalizată a programelor de training necesare fiecărui angajat prin colectarea automată a datelor de utilizare.
“Atunci când privești un modul prin headset, creierul tău se simte ca și când întregul tău corp trece prin acea experiență.
Am mai observat faptul că trainingul VR sporește încrederea și retenția în timp ce îmbunătățește rezultatele testelor cu 10-15% – chiar și pentru cei care doar privesc alte persoane care participă la training”– Andy Trainor, director senior al Walmart U.S. Academies
Astfel prin parteneriatul pe care îl avem cu VTrain Concept, procesul nostru, propune o abordare agilă de identificare a nevoilor și generarea unei soluții minim viabile, pentru a testa modul în care organizația ta poate sa beneficieze de noile tehnologii.
Nu venim cu soluții predefinite, ci construim pe resursele pe care le ai deja în organizație.
Lucrăm împreună folosind procesele de învățare și sistemele pe care le-ai creat deja, ca bază a unui mod de lucru mai eficient, interactiv și mai de impact.
Folosind realitatea virtuală ca pe un spațiu în care să te conectezi cu temele de învățare, te dezvolți în viteza a 5-a, așa cum o cere prezentul pe care îl trăim.
2. Action Based Learning utilizând platforma EVOLVE by Romarketing
Conceptul de Action based learning presupune o învățare simplă, rapidă și practică.
Pentru o învățare eficientă sunt importante concentrarea și interesul, iar cursurile lungi sau training-urile diluate se pot dovedi ineficiente, mai ales dacă sunt online, fără pauză sau necontestat cu contextul muncii.
O alternativă care sa aducă rezultate, este focalizarea pe informații cheie, care pot duce la o dezvoltare reală a competențelor.
Action based learning susține simplificarea și concetrarea atenției pe esență, prin prezentarea informației în moduri variate și succinte cu ajutorul imaginilor, unui video, textelor scurte, scheme și explicații cât mai clare.
Sunt păstrate doar acele lucruri importante și sunt transmise într-un mod cât mai simplu și atractiv cu putință pentru a stimula interesul activ, înțelegerea și focusarea celui care privește.
Avantaje action based learning-ului în dezvoltarea de abilități „soft” sunt:
- Oferirea unui punct de plecare și familiarizarea cursantului prin câteva concepte simple, explicate concis și cu exemple cu notiuni complexe (spre deosebire de un training intensiv, unde predomină predarea de cât mai multe noțiuni și idei.)
- Eficientizarea timpului prin faptul că o sesiune disponibilă în timpul programului de muncă, poate să fie de un real ajutor AICI și ACUM, fără un sacrificiu de timp din partea companiei sau a angajatului.
- Utilizarea politicii pașilor mici printr-o o sesiune de învațare, ale cărei cunoștințe pot fi aplicate pe loc, poate avea un rezultat benefic pentru părțile implicate precum satisfacția imediată, împlinire personală.
- Aplicarea imediată a informației într-un context de job real, ca parte componentă din procesul de învățare facilitat de platformă
Nu este nevoie să înlocuiești actuala strategie pe care o folosești în organizație, ci mai degrabă să adaugi acest model în practicile deja existente, asigurându-te că sunt folosite practici dovedite științific ca eficiente în reținerea informației și schimbarea de comportamente.
Vrei să le oferi angajaților tăi o experiență de învățare diferită de trainingul clasic?
Într-o eră în care angajamentul oamenilor scade tot mai mult, la fel ca și nivelul de atenție ( actualmente acesta fiind de 90 de secunde), e nevoie de o analiză mai profundă a provocărilor organizaționale. Dacă vrei să atragi, să dezvolți și să reții talentele noilor generații, trebuie să te adaptezi nevoilor lor specifice.
Lasă un mesaj pe adresa office@romarketing.ro pentru a discuta despre posibilele soluții personalizate, despre cum Action based learning sau tehnologiile VR pot fi arma ta secretă pentru a atrage noile generații millennials.