1. Obiective îndrăznețe pentru 2024 legate de productivitate, eficacitate și muncă cu SENS
În ultimii ani, peisajul muncii a suferit transformări radicale, aducând schimbări esențiale atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Cu siguranță și pentru tine a fost o provocare să constați că prioritățile și așteptările s-au modificat considerabil.
Angajații sunt din ce în ce mai dornici să găsească sau să creeze sens în ceea ce privește cariera și munca lor și astfel au împins granițele convenționale ale muncii, căutând o mai mare satisfacție personală și profesională.
În același timp, în calitate de angajator te-ai confruntat cu provocarea de a te adapta, de a accepta (sau nu) trecerea la modul de lucru hibrid sau remote, de a dezvolta noi competențe în rândul angajaților și de a te deschide unor noi experiențe digitale în cadrul organizației tale. Cel mai probabil și tu ai ajuns la concluzia că transformarea digitală nu mai este doar o opțiune, ci o necesitate pentru a răspunde cerințelor unui mediu de afaceri în continuă schimbare.
În acest context, munca la distanță a devenit noul normal pe piața muncii iar tu ai fost pus în fața faptului împlinit de a crea mediul propice pentru ca echipele tale să prospere în acest nou peisaj. Fenomenele precum „marea demisie” și „quiet quitting” au generat un val de schimbări, perturbând considerabil piața muncii. Aceste tendințe au evidențiat dorința angajaților de autonomie, flexibilitate și satisfacție în muncă.
Flexibilitatea, în special sub forma muncii remote, a devenit standardul în procesul de recrutare în anul 2023. În acest context, este imperativ să privești spre viitor cu înțelegere și să te adaptezi pentru a rămâne relevant și competitiv în raport cu tendințele pieței muncii pentru anul 2024.
2. Varietatea și noutatea – armele secrete pentru anul 2024
Este cunoscut faptul că atunci când faci mereu aceleași lucruri în același mod, fără schimbări și provocări, entuziasmul începe să scadă treptat. Repetiția zilnică a aceleiași rutine te poate duce la o pierdere a interesului și a pasiunii pentru ceea ce faci.
Cercetările arată că doar 36% dintre angajați spun că sunt entuziasmați de locul de muncă, în timp ce un procent uimitor de 85% dintre oameni nu mai au același angajament, fiind neimplicați la locul de muncă. De aceea este important ca atunci când joci rolul unui lider de organizație sau conduci echipe din departamente diferite, să aduci varietate și noutate în activitățile pe care le desfășoară angajații sau colegii tăi.
Începutul unui nou an e un moment prielnic pentru a face o analiză a anului care a trecut, a-ți stabili o listă întreagă de obiective noi și a te simți plin de energie și motivație. În primele zile ai putea practic să muți munții din loc, ești atât de entuziasmat de surplusul de energie, încât singurul lucru la care te poți gândi este „cât de frumos o să fie când…”
Dar ce se întâmplă atunci când rămâi fără combustibil?
Planurile încep să nu mai aibă sens pentru tine, iar energia ta se pierde printre multitudinea de taskuri de bifat, presiunea care vine din mai multe direcții astfel încât pierzi direcția și focusul. Acest lucru ți s-a întâmplat poate și la finalului anului care a trecut, deși ai încercat diverse metode ca să pornești motorul care te-a motivat la început de an.
De aceea e bine ca în analiza ta să iei în calcul și întrebări precum:
- “Ce a mers bine sau nu în anul care a trecut?”
- “Ce te-a făcut să-ți pierzi motivația și să nu te mai ții de plan – acolo unde a fost cazul / dacă a fost cazul?”
- “Cum poți îmbunătăți procesul pentru a avea rezultate mai bune pe viitor?”
- “Ce e nevoie să iei cu tine și ce poți să lași în urmă?”
- “Cu ce lucruri noi pornești la drum?”
- “Ce aliați iei cu tine la drum pentru a-ți menține motivația și a-ți crește productivitatea în noul an?”
În ceea ce privește păstrarea motivației și gestionarea energiei care să te susțină în noul an e nevoie să iei în calcul și motivele/ cauzele care stau la baza demotivării și a scăderii nivelului de entuziasm. Acestea pot fi motivația nepotrivită sau lipsa obiectivelor SMART(ER)
3. Cum asiguri motivația potrivită în cadrul echipelor, pentru a obține mai mult angajament și productivitate
Motivația joacă un rol esențial în activitățile pe care le inițiezi și le menții.
Ea poate fi de două feluri: extrinsecă sau intrinsecă.
Motivație extrinsecă se referă la:
- Recompense financiare: bonusurile, creșterile salariale sau alte beneficii financiare acordate în funcție de performanțele echipei tale sau ale organizației.
- Recunoașterea publică: aprecierea celorlalți, premiile și mențiunile în cadrul organizației, care pot susține îndeplinirea obiectivelor.
- Promovarea și avansarea: Posibilitatea de avansare în ierarhia organizațională, cu responsabilități sporite și beneficii asociate pot reprezenta o puternică sursă de motivație.
Motivația intrinsecă se află în strânsă legătură cu:
- Dezvoltarea personală: dorința de creștere, de îmbunătățire a abilităților, învățând lucruri noi în timpul coordonării echipei și a proiectelor.
- Satisfacția în rezolvarea provocărilor: plăcerea de a rezolva probleme complexe și de a depăși obstacolele ( pe principiul obstacolul este calea spre reușită)
- Sentimentul de contribuție la obiective mai mari, ideea că munca depusă aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor mai mari ale organizației sau la rezolvarea unor probleme importante.
Aceste tipuri de motivație se pot întrepătrunde și completa reciproc, oferind un cadru complex de stimulente pentru toți membrii din organizație. Oferind membrilor din echipă motivația potrivită vei obține multi mai ușor rezultatele dorite.
4. Stabilirea obiectivelor SMART(ER)
Cum se întâmplă ca unele obiective să ajungă la linia de finish și altele nu?
Care este secretul îndeplinirii obiectivelor la final de an?
Dacă îți pui constant aceste întrebări, ei bine, pentru a porni la drum ai nevoie să stabilești în primul rând obiective clare și bine definite. Pentru ca ele să prindă “viață” trebuie să se încadreze în tiparul SMART(ER):
- Specific: trebuie să definești în mod concret ce anume vrei să atingi și să realizezi alături de echipa ta. Cu cât intrii mai în detaliu cu atât îți va fi mai ușor să-ți construiești obiectivele și să le atingi.
Evită exprimările generaliste de genul “Vrem să avem rezultate mai bune anul viitor” și înlocuiește-le cu ceva specific : “Vrem să obținem cu 15% mai multe vânzări ca anul trecut și să sărbatorim împeună fiecare mică victorie”.
- Măsurabil: E nevoie de repere concrete pentru a ști dacă obiectivul a fost atins, borne intermediare și ținte clare.
Obiectivul este măsurabil atunci când poți să-l cuantifici și poți urmări evoluția după fiecare etapă încheiată.
- Accesibil/ realizabil: trebuie să existe un echilibru între nivelul de provocare și abilitățile reale de a atinge țintele propuse.
Uneori, deși dorința de a atinge rezultate remarcabile e mare, efortul de a le atinge poate fi ușor subestimat, depășind posibilitățile reale ale echipei.
Entuziasmul se poate pierde repede dacă solicitările depășesc cu mult resursele disponibile. Pentru a avea șanse maxime de reușită, un obiectiv trebuie să poată fi atins preponderent prin decizii, acțiuni și resurse realiste, aflate la îndemână.
- Relevant: Ca un obiectiv urmărit să devină relevant, ar trebui să ofere răspunsul la aceste întrebări:
- “De ce este important pentru noi să atingem acest obiectiv în cadrul organizației?”
- “Ce beneficii sau satisfacții putem obțin dacă le atingem?”
- “Ce transformare vom genera sau cum va fi impactată organizația?”
- Fiecare obiectivul trebuie să fie strict legat de ceva ce este important atât pentru organizație cât și pentru membrii din echipă, pentru să altfel motivația va dispărea.
- Time-Bound sau altfel spus, să ai setat un termen pentru el.
Orice obiectiv trebuie să fie legat de noțiunea de timp, să existe termene clare până la care să poată fi atins.
Fiecare membru al echipei are ritmul său propriu de lucru iar atunci când aveți un termen limită de respectat, se vor încadra pentru a livra în termenul agreat.
Fixarea unor termene limită ajută inclusiv la prioritizarea activităților orientate pe atingerea obiectivelor, în fața altor sarcini cotidiene care te pot genera abatere sau întârziere.
- Ecologic se referă la beneficiile sau impactul pe care atingerea unui obiectiv îl poate avea după momentul îndeplinirii lui.
De aceea e bine de formulat mereu întrebarea: În ce fel pot fi afectați și ceilalți de îndeplinirea acestui obiectiv?
Aici intervine scara de valori și convingeri. Dacă în formularea obiectivelor nu sunt evaluate riscurile de la început, e posibil ca obiectivele să fie îndeplinite, dar prețul “daunelor” generate pe parcurs să fie mai mare decât bucuria atingerii lor.
- Revizuibil – Uneori e nevoie de luat în calcul ajustarea pe traseu a planurilor de acțiune sau chiar a obiectivelor, pentru a le ajusta la cerințele momentului, la schimbările care apar în realitatea cotidiană, în contextul economic și social existent.
5. Măsuri pentru a asigura creștere, productivitate, eficacitate și obiective atinse în activitatea organizației
Rutina și monotonia pot diminua entuziasmul și motivația echipelor, lucru care conduce la o atmosferă de stagnare și lipsă de provocare în mediul de lucru. Absența provocărilor poate conduce chiar la apatia față de sarcinile zilnice.
Pe măsură ce entuziasmul scade, angajații au tendința de a căuta surse de satisfacție și stimulare în afara locului de muncă.
În cazul acesta, dacă vrei ca:
- Sfârșitul anului 2024 să arate diferit de cel al anului 2023
- Obiectivele pe care le pui acum pe hârtie să fie atinse
- Proiectele planificate să fie și finalizate, nu abandonate pe traseu
- Să atingi cu succes rezultatele propuse, ba chiar să le depășești
Atunci, ar trebui să ții cont de următoarele măsuri pe care le-am gândit la fel ca pe obiectivele SMARTER:
1. Setează obiective realiste și realizabile pentru anul 2024.
Identifică clar obiectivele de business pentru anul următor și asigură-te că sunt SMARTER.
Implică toată echipa în procesul de stabilire a obiectivelor, oferindu-le o perspectivă mai amplă și un sentiment de responsabilitate.
🎯 Noi te putem ajuta cu:
- Opțiunea basic: un workshop de planificare strategică pentru 2024
- Opțiune ideală: o experiență interactivă de două zile care îți oferă bazele metodologiei Balanced Scorecard și te ajută la construirea strategiei manageriale a organizației și la inițiativele de îmbunătățire a performanței.
Un curs bazat pe metodologia Balanced Scorecard te va ajuta să:
- Îmbunătățești performanța organizațională
- Să sprijini procesele de dezvoltare a obiectivelor strategice, de măsurare a performanței și identificare a obiectivelor.
- Să ajuți echipa să construiască un sistem balanced scorecard de success.
- Să anticipezi provocările și să pregătești soluții pentru o implementare mai eficientă.
- Să implici liderii și angajații în procesul de planificare.
2. Marchează și identifică punctele tari ale echipei tale pentru a obține maximul de eficiență.
Promovează colaborarea între membrii echipei pentru a valorifica sinergiile și a compensa eventualele slăbiciuni individuale.
Recunoaște și recompensează performanțele remarcabile ale membrilor echipei, motivându-i astfel să își maximizeze contribuția.
🎯 Noi te putem ajuta cu: organizarea unui teambuilding pe care îl poți folosi ca și instrument de cunoaștere care să te ajute la îmbunătățirea colaborării și comunicării în echipă. Putem planifica un astfel de eveniment cu accent pe cunoaștere și observare a abilităților angajaților în afara mediului de lucru.
Printr-o abordare holistică a teambuilding-ului, vei consolida relațiile în echipă si vei descoperi laturi neștiute ale abilităților și preferințelor angajaților, pregătind terenul pentru o colaborare mai eficientă și armonioasă în mediul de lucru.
3. Ajustează și inovează în abordarea taskurilor rutiniere folosind tehnologia pentru a îmbunătăți procesele de lucru și productivitatea.
Identifică sarcinile repetitive și propune soluții tehnologice pentru a le automatiza, eliberând astfel timp pentru activități mai strategice.
Implementează instrumente digitale care să faciliteze comunicarea internă și colaborarea, contribuind astfel la eficiență și transparență.
🎯 Noi te putem ajuta cu: pregătirea echipei tale în utilizarea noilor tehnologii privind trainingul și prezentarea informației astfel încât să fie ușor de asimilat.
Astfel îți propunem două soluții pentru a-ți ajuta angajații nu numai să învețe ci să-i și păstrezi și anume:
- Programele de învățare care integrează utilizarea tehnologiilor de Realitate Virtuală – folosind realitatea virtuală ca pe un spațiu în care te conectezi cu temele de învățare, te dezvolți în viteza a 5-a, așa cum o cere prezentul pe care îl trăim.
- Action Based Learning utilizând platforma EVOLVE by Romarketing care susține simplificarea și concetrarea atenției pe esență.
Dacă vrei să atragi, să dezvolți și să reții talentele noilor generații, trebuie să te adaptezi nevoilor lor specifice.
4. Reintegrează instrumente valoroase pentru dezvoltarea liderilor, promovează feedforward-ul și creează career path-uri pentru oamenii din echipele tale:
Investește în programe de dezvoltare a leadership-ului pentru a asigura că liderii din organizație sunt pregătiți să își îndeplinească rolurile. Implementează feedback continuu (feedforward) pentru a sprijini creșterea profesională și personală a angajaților. Construiește și promovează căi de carieră clare, oferind oportunități de avansare și dezvoltare în interiorul organizației.
🎯 Noi te putem ajuta cu: programul “Lider pur și simplu” un program complex, special construit pentru a descoperi resurse pe care nu știai că le deții, deprinderi și tehnici esențiale pentru a conduce cu impact, chiar și în vremuri de criză.
Acest program este construit să te ajute la:
- Evaluarea echipelor cu ajutorul a evaluări comportamentale – Analiza profilului personal – PPA Thomas (modelul comportamental DISC) și Inteligența emoțională – TEIQue Thomas
- Setarea de obiective: primești feedback individual pe baza rezultatelor evaluărilor și stabilești obiective de dezvoltare relevante pentru tine și echipa ta.
- Dezvoltare prin participarea la cursuri și identificarea acțiunilor specifice și relevante pentru obiectivele tale.
- Consolidarea cunoștințelor prin accesarea platformei evolve.romarketing.ro unde pui în practică prin misiuni și sarcini, ai acces la resurse și instrumente și formezi obiceiuri noi
5. Transformă feedback-ul negativ în oportunități de îmbunătățire
- Abordează orice feedback negativ primit cu o atitudine deschisă și proactivă.
- Identifică cauzele problemelor semnalate și propune soluții constructive.
- Folosește feedback-ul negativ ca pe o sursă de învățare și îmbunătățire continuă a proceselor și practicilor organizaționale.
- Oferă soluții constructive și folosește-te de puterea feedforward-ul care pune accent pe viitor.
🎯 Noi te putem ajuta cu: programe personalizate pe nevoile echipelor tale, prin care să asiguri:
- Relații de muncă mai solide, accelerând succesul echipei tale
- Oferirea de feedback și feedforward pentru a încuraja creșterea și dezvoltarea.
- Modalități de comunicare eficientă cu colegii și subordonații.
- Un mediu de lucru mai pozitiv și productiv.
6. Echilibrează raportul între muncă și viață personală pentru a asigura bunăstarea angajaților:
- Oferă flexibilitate în programul de lucru pentru a permite angajaților să își gestioneze mai bine timpul și să aibă un echilibru între viața profesională și cea personală.
- Promovează politici și practici care sprijină sănătatea mentală și bunăstarea generală a angajaților.
- Asigură-te că există resurse disponibile pentru a oferi suport angajaților în gestionarea stresului și a altor provocări personale.
🎯 Noi te putem ajuta cu: îmbunătățirea sănătății mentale și bunăstării angajaților tăi prin redobândirea echilibrului interior.
Cursul nostru “Reconstruiește echilibrul interior” te va ajuta să promovezi o muncă durabilă, să te asigure că există un echilibru între viața personală și cea profesională a angajaților tăi, că ei dețin controlul asupra muncii lor și au timp suficient pentru odihnă și recuperare.
7. Rezolvă cea mai mare frică a angajaților tăi, aceea de a se simți liberi să se exprime fără emoții, să își exprime cu ușurință gândurile, nemulțumirile sau ideile fără teama că vor fi judecați.
Antrenarea abilităților de prezentare aduce beneficii atât membrilor echipei la nivel personal cât și organizației.
- Organizează sesiuni de antrenament în comunicare și susținere de prezentări pentru angajați, oferindu-le instrumente și tehnici practice pentru a-și îmbunătăți abilitățile în acest domeniu.
- Promovează o cultură organizațională care să încurajeze deschiderea și exprimarea liberă a opiniei, lucru care va contribui la mai multă încredere și sustinere din partea oamenilor din echipă.
- Oferă un program de mentorat pentru angajații care doresc să își dezvolte abilitățile de comunicare și să își depășească frica de a vorbi în public, lucru care va contribui la identificarea unor posibili viitori lideri în organizație.
🎯 Noi te putem ajuta cu: abordarea temerii de a vorbi în public și încurajarea unui mediu în care angajații se simt liberi să își exprime opiniile, să susțină prezentări eficiente și de impact.
Cursul nostru de „Abilități de prezentare” sprijină angajații în a-și stăpâni emoțiile și a-și antrena curajul de a lua cuvântul și a susține prezentări, fără frică și fără a aduna frustrări care să-i copleșească. Ai încredere că orice îți planifici pentru acest an poate fi îndeplinit atâta timp cât iei în calcul măsurile potrivite care să te susțină pe traseu.
Soluții există pentru orice problemă care apare pe parcurs, trebuie doar să:
- Ai voință și determinarea de a le căuta și implementa.
- Abordezi fiecare provocare printr-un proces sistematic de identificare a opțiunilor, evaluare a consecințelor și aplicare a celor mai potrivite soluții.
- Fii deschis la schimbare, să asculți și să colaborezi în echipă pentru a găsi răspunsuri inovatoare și eficiente la problemele cu care te confrunți.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre serviciile noastre și modul în care te putem susține, ne poți contacta pe adresa office@romarketing.ro.
Alte articole și materiale care ar putea să te intereseze:
- Cum crești nivelul de angajament al angajaților la locul de muncă
- Cum recunoști mentalitatea de creștere din organizația ta
- Ce face un consilier de dezvoltare personală
- 5 motive pentru a alege să fii consilier de dezvoltare personală
- Evaluarea semestrială în organizații – Ce soluții aplici ca să treci la nivelul următor?
- Cum să construiești o cultură organizațională care unește și reține angajații
- Aliniază dezvoltarea angajaților cu strategia companiei!
- Ghidul gratuit LIDERI DE SUCCES ÎN PERIOADE DE CRIZĂ