- „Vine Paștele peste noi și în loc să ne dea o primă ei se gândesc să ne trimită în teambuilding”
- „Iar s-a gândit HR-ul să facă activități unde să comunicăm forțat cu încuiații de la legal”
- „Am atât de multe probleme încât ultima mea grijă e să fac jocuri cu cei de la achiziții”
Îți sună cunoscut? De câte ori ți-ai bătut capul să organizezi un teambuilding și te-ai lovit de lipsa de entuziasm a colegilor? Adevărul e că procesul de teambuilding reprezintă mai mult decât un curs sau o ieșire în natură. Pregătirea de dinainte, modul de expunere al problemei, alegerea jocurilor de integrare potrivite sunt o parte a succesului din acest proces de pregătire.. Dacă vrei ca teambuildingul tău să aibă succes, angajații trebuie să participe activ, cu o atitudine pozitivă. În caz contrar, exercițiile de integrare nu vor avea succes din cauza lipsei unei atmosfere prietenoase și astfel, nu se creează spațiul potrivit pentru a exista deschidere către ceilalți colegi. Așa că ajungem inevitabil la întrebarea: Cum îi motivăm pe angajați să participe la jocuri de teambuilding pentru a avea rezultale dorite?
- Include-i pe cei introvertiți
Pentru început pune întrebări simple și rapide și solicită răspunsul fiecărui angajat. În acest fel, toți angajații vor rămâne în alertă, deoarece nu știu niciodată când va trebui să răspundă la o întrebare. În cazul grupurilor mai mari, ar trebui să împarți oamenii în echipe mai mici pentru a putea juca întregul joc într-un timp prestabilit.
- Testează regula de 2,5 X
Regula 2,5x spune că, dacă oferim 2,5 unități din ceva altora, va trebui să plătim pentru aceasta oferindu-le colegilor noștri ceva ce își doresc. Acest lucru îi va face să fie mai implicați și mai concentrați pe ceea ce avem de arătat. Atunci când creezi programul de teambuilding pentru un joc online sau la birou, ar trebui să folosești această regulă. Dacă în primele 5 minute ale întâlnirii faci un joc scurt de integrare, partea legată de lucrul pe un anumit proiect ar trebui să dureze maxim 12,5 minute (2,5 x 5 minute).
- Fă ca un joc de consolidare a echipei să facă parte din fiecare ședință
Teambuildingul îi ajută pe oameni să se cunoască între ei și să se simtă mai bine în mediul de lucru. Dar pentru ca aceste activități să aibă succes, ar trebui să le desfășori în mod regulat. Organizarea exercițiilor de teambuilding o dată pe an nu este suficientă pentru a îmbunătăți atmosfera din organizația ta. A face din primele câteva minute ale fiecărei ședințe o activitate de teambuilding va fi o soluție excelentă. Jocul nu va dura mult timp, dar angajații vor avea ocazia să discute, să se relaxeze și să se distreze între colegi. Datorită acestui lucru, chiar și acele întâlniri stresante vor fi mai ușor de depășit dacă știi că ești între oamenii tăi.
- Trimite-ți cadouri
Tuturor ne place să primim cadouri – ne fac să ne simțim recompensați, acceptați și valoroși. Companiile știu acest lucru, de aceea le oferă adesea angajaților tricouri, căni și alte gadgeturi cu logo-ul organizației. De aceea organizează ocazional o masă în echipă. De aceea oferă bonuri cadou sau bonusuri în bani cu ocazii speciale. Merită să ai grijă de acest lucru și în cazul angajatilor la distanță.
Uite de exemplu: dacă a venit Paștele, ai avut grijă să vină iepurașul și la angajații tăi? Sau le-ai trimis doar o felicitare de Paște Fericit și PS: ne vedem la raport săptămâna viitoare?
Din cauza contactului limitat cu comunitatea de la birou, teleangajații se pot simți mai mult înstrăinați de grup. Trimiterea din când în când a unor pachete cu gadgeturi le va permite să se simtă ca parte a echipei, ceea ce va avea un mare impact asupra bunăstării lor și a sentimentului față de angajator. Nu uita nici de angajații staționari, și ei au nevoie de apreciere. Aceasta este o inițiativă cu costuri reduse care îi poate face pe angajații tăi să zâmbească și să se simtă mai bine.
- Caută oportunități de a vă întâlni față în față
Întâlnirile în persoană nu numai că îi vor face pe angajații tăi să se cunoască, dar se vor înțelege mai bine, deoarece limbajul corpului are o mare însemnătate în interpretarea corectă a mesajelor ambigue. Cunoasterea limbajului corporal al colegilor tăi este esențială pentru a înțelege adevăratul sens al discuțiilor și pentru a te putea adapta în mod corespunzător în diferite situații. Astfel, comunicarea în organizația ta se va îmbunătăți zilnic. De aceea, organizează întâlniri față în față pentru membrii echipei tale cât de des poți. Dacă simți că în echipa ta există tensiuni, productivitatea e scăzută, rezultatele dorite întârzie să apară, comunicarea nu e la cel mai bun nivel => ai nevoie de un teambuilding.
Iar dacă ai nevoie de suport, scrie-ne pe office@romarketing.ro și programează-te la un call de cunoaștere și explorare a posibilităților de creștere și dezvoltare organizațională. Echipa și businessul tău merită asta!