Asa cum vă promiteam în postarea anterioară, până sâmbătă, 19 martie, când ne vedem la workshopul demonstrativ «Căi infinite de la automatism la autenticitate», vă dau câteva detalii legate de pasul următor pe care îl aveţi de parcurs în vederea soluţionării posibilelor conflicte cu cei din jurul vostru.
RECUNOAŞTEREA existenţei unui conflict mai mare sau mai mic între două persoane e un pas mare spre soluţionarea acestuia. Poate că intervenţia pe care o aveţi de făcut e una minoră, fără eforturi semnificative, sau, dimpotrivă, poate e nevoie să reconsideraţi întreaga situaţie.
Ce aduci într-o discuţie – confruntare?
În primul rând aduci aşteptările tale, supoziţiile tale, speranţele tale, temerile tale. Ai mare grijă: întotdeauna îţi vei dori ca lucrurile să se deruleze în direcţia pe care o vrei, iar modul în care vezi o situaţie este influenţat şi de experienţele personale.
Atunci când şansa îţi surâde, fă un pas mare! Adu în discuţie întrebările cele mai importante sau situaţiile cele mai incomode, extinde lista de aşteptări.
Fiecare avem un potenţial; din clipa în care îl conştientizăm şi ne propunem să îl punem în evidenţă nu facem altceva decât să creştem stima de sine.
Gradul în care manifeşti forţa pe care o ai şi ce proiectezi în afară este invers proporţional cu experienţa acumulată. E foarte important să îţi cunoşti scopul, puterea pe care o ai.
SCOP: îţi cunoşti bine misiunea şi direcţia în care vrei să mergi? În ce măsură contribuie acest lucru şi la relaţiile pe care le ai cu cei din jurul tău?
PUTERE: ţi-ar face plăcere să ai un mai mare control, să ai influenţă asupra celor din jurul tău? Control în cele din urmă poţi avea atât timp cât controlezi ceea ce spui, ceea ce faci şi, cel mai important, ce intenţionezi să faci.
În acest context modul în care îţi derulezi viaţa va fi mult mai controlabil şi, totodată, cu mai puţine conflicte. Atât timp cât tu ai linişte şi ştii să conduci ceea ce te înconjoară pornind din eul tău, vei obţine rezultate fireşti, naturale.
Ce proiectăm atunci când suntem într-o poziţie de conducere, cu responsabilităţi?
– Dacă e vorba de acasă – calitatea de părinte
– Dacă e vorba de locul de muncă – poziţia de şef sau partener de afaceri.
Distanţa dintre ceea ce eşti şi ceea ce proiectezi nu va coincide în orice ocazie; dimpotrivă, va scoate în evidenţă o latura a ta care, din perspectiva relaţiilor, ţi-ar putea cauza neajunsuri sau, dimpotrivă, te va avantaja.
Presupunerile tale, cerinţele ori aşteptările pot influenţa relaţiile tale.
Cum îţi vei da oare seama că acţionezi automatic şi când îţi vei schimba atitudinea? Acestea, dar nu numai, sunt întrebări care se profilează pe măsură ce încerci să optimizezi relaţiile cu cei din jur.
Cu cât întrebările sunt mai la subiect, cu atât şi răspunsurile vor fi mai valoroase.