Viitorul eDigiStars – Sustenabilitatea proiectului
Două tendințe principale converg exponențial și la scară globală: progresul tehnologic și îmbătrânirea populației. Acest fenomen prezice schimbări considerabile ale peisajului socioeconomic și a modelelor de afaceri intersectoriale.
Scopul proiectului eDigiStars a fost să ofere un sistem inovator care răspunde provocărilor ambelor tendințe principale într-un mod inovativ și ușor de transferat.
Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor digitale și aplicarea lor din ce în ce mai intens în multe domenii ale vieții de zi cu zi ne determină pe toți să acumulăm în permanență abilități digitale. Acest lucru se aplică și adulților 50+, în rândul cărora alfabetizarea digitală este în medie mai puțin dezvoltată decât în rândul adulților mai tineri.
Tehnologizarea persoanelor 50+ care doresc să rămână conectate la mediul actual sau identificarea de soluții pentru persoanele care doresc să rămână offline sau nu au încotro, cu siguranță aduce numeroase provocări. Sperăm că vor apărea mai multe „stimulente” care să declanșeze schimbări rapide – aici apare contribuția proiectului eDigiStars. „Economia de argint” este estimată la 15 trilioane de euro la nivel global. Sectoarele publice și private recunosc că îmbătrânirea populației este o oportunitate atractivă, în special pentru industria tehnologiei și a serviciilor digitale. Nevoia de includere a generației Baby Boomer în aceste industrii va fi din ce în ce mai acută.
Derularea proiectul eDigiStars aduce mai multe recomandări pentru viitoarea includere a persoanelor 50+ în domeniul digital.
În primul rând, trebuie să recunoaștem că persoanele 50+ asimilează diferit competențele digitale. Pentru a sprijini persoanele 50+ în dobândirea de competențe digitale, nu ar trebui aplicate metodele tradiționale. Sistemul inovator eDigiStars, pilotat și adaptat, este un exemplu de urmat.
În al doilea rând, pentru adulții 50+ interacțiunea socială joacă adesea un rol esențial, care poate determina participarea lor la activitățile de învățare a competențelor digitale.
Astfel, ar trebui pus un accent special pe construirea unor medii de învățare sigure și motivante care să permită astfel de interacțiuni sociale. Acest lucru este din ce în ce mai important deoarece digitalizarea este relevantă în viața tuturor, inclusiv a adulților 50+.
Partenerii proiectului au adus îmbunătăți întregul sistem eDigiStars și au dezvoltat noi versiuni ale celor trei instrumente, precum și planuri de acțiune teritoriale. Planul teritorial de acțiune se referă la Strategia eDigiStars, dezvoltată la începutul proiectului. Acum, după implementarea cu succes a programelor pilot, au fost pregătite Planuri Teritoriale de Acțiune care acoperă acțiunile cheie, calendarul activităților și resursele financiare și umane.
Scopul este de a ne asigura că sistemul eDigiStars va fi derulat în următorii trei ani de la finalizarea proiectului finanțat.
Pentru mai multe informații vizitați site-ul proiectului.
Pentru mai multe detalii despre implementarea proiectului în România, vă rugăm să ne contactați:
RoMarketing – Sorina Bradea sorina_bradea@romarketing.ro
ACTA – Mihaela Popovici mihaelapopovici@actacenter.ro