Stresul – boala secolului nostru. Boală a cărei impact s-a dovedit a fi catastrofal pentru unii oameni. De aceea a apărut de fapt încă din 1988 Ziua de Conștientizare a Stresului și ulterior, începând cu 2018, i s-a dedicat chiar o săptămână: Săptămâna Internațională a Conștientizării Stresului.
E un mod de a trage un semnal de alarmă lumii moderne asupra stresului, pentru a putea să înțelegem mai bine impactul pe care acesta îl are asupra vieții noastre și pentru a găsi resursele necesare combaterii lui, într-o proporție cât mai crescută. De aceea i s-a dedicat poate nu o zi doar, ci o săptămână: Săptămâna Internațională a Conștientizării Stresului.
Ce înseamnă însă a conștientiza stresul?
În primul rând, la nivel de individ, înseamnă să înțelegi prioritatea alegerilor sănătoase în viața ta și să le eviți pe cele care cauzează stres. La nivel de organizație înseamnă a acorda atenție oamenilor, nevoilor acestora, a-i susține în a avea o viață sănătoasă, demnă și fără griji. Stresul poate fi o adevărată provocare, atât la locul de muncă, cât și în viața privată, de zi cu zi. Activitățile uzuale, rutina, aglomerarea, pot fi uneori copleșitoare. Întâlniri, termene limită, o lista interminabilă de sarcini pe telefon, sarcini care te solicită la nivel mental și fizic peste limita normală.
🤔 Cum ai putea să creezi un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată?
Poate ai de-a face cu o slujbă care te pune sub o presiune enormă. Sau poate te confrunți cu neînțelegeri la locul de muncă care te lasă într-o stare de îngrijorare constantă. Dacă este cazul tău, acum este momentul perfect pentru a începe să gestionezi sau sa elimini, atât cât e posibil, această anxietate suplimentară.
Există soluții care funcționează, important e să le aplici cu consecvență.
Iată mai jos câteva strategii care îți pot fi benefice și care te pot ajuta să faci mai bine față stresului la locul de munca.
1. Organizează-te
✔️ Fă-ți timp pentru a-ți organiza, programa și coordona ziua înainte de a o începe, te va ajuta să rămâi concentrat și să prioritizezi cât mai bine.
✔️ Mai bine acționezi decât să ‘’reacționezi’’, ceea ce înseamnă să conștientizezi care ar fi elementele aflate în controlul tău și care nu – construieste-ti o listă de activități eficiente.
✔️ Prioritizează prioritățile, te va ajuta atunci când ai dead-line-uri!
✔️ Ai întotdeauna în vedere obiectivele personale, punctele forte și contribuțiile strategice la organizație – elimina sarcinile non-relevante, concentrează-te pe proiectele care sunt cele mai aliniate cu obiectivele sau locul în care dorești să te regăsești pe viitor.
2. Reîncarcă-te
✔️ Ia-ți câteva minute pe parcursul zilei, pentru a face pauze scurte – le poți programa în calendar pentru a te ajuta să menții acest angajament valoros și anume, de a-ți îmbunătăți sănătatea. Întinde-te sau fă o plimbare rapidă prin clădirea de birouri alături de un coleg sau doar câteva respirații adânci – pot face minuni!
✔️ O pauză completă te va ajuta să îți limpezesti mintea, să îți recentrezi atenția și să reduci stresul
3. Ai grijă de corpul tău
✔️ Mănâncă corect, fă mișcare și dormi – ajută la gestionarea stresului atât în interiorul, cât și în afara locului de muncă.
✔️ Ai grijă de tine și identifică-ți punctele slabe – învață cum să faci față anxietății într-un mod sănătos.
✔️ Alege gustări sănătoase care să îți dea energie.
Sharon Melnick, Ph.D., psiholog, spune că „a mânca prost îți va stresa sistemul, iar când nu dormi bine, nu te vei bucura de efectele de regenerare ale somnului’’, ceea ce bineînțeles, îți va afecta, în mod negativ, productivitatea de peste zi. Dacă nu poți dormi noaptea, Melnick recomandă un simplu exercițiu de respirație care te va extenua rapid: acoperă-ți nara dreaptă și respiră prin nara stângă , timp de trei până la cinci minute.
4. Stabilește limite
✔️ Tehnologia poate fi un puternic vinovat al stresului de la locul de muncă sau de acasă. Reține: multitasking-ul duce la scăderea productivității!
✔️ Dezactivează, dacă îți poți permite, acele notificări prin e-mail, de fiecare dată când primești un mesaj nou – astfel te vei putea concentra asupra sarcinii în cauză.
✔️ Stabilește-ți limite și comunică-le colegilor
✔️ Reține: slaba gestionare a timpului nu te va afecta doar pe tine, ci și timpul dedicat familiei.
5. Apelează la asistență sau consiliere.
✔️ Sistemele de asistența sau de consiliere – te poate învăța cum să îți gestionezi timpul mai bine și să reduci stresul. Toate companiile ar trebui să dispună, în principiu, de resurse de asistență, care să te ajute atunci când este necesar ( coach, consilier de dezvoltare personală, persoane care să te ghidezie în situații în care ai nevoie de suport). Desigur, există și alte persoane în cadrul organizației tale, care ar putea fi dispuse să te îndrume.
✔️ Pentru situațiile cu încărcătură emoțională – apelează la membrii familiei, la persoane cărora le pasă de bunăstarea, sau chiar la persoane specializate – terapeuți, coachi, experți în gestionarea emoțiilor. Uneori un sfat bun venit la momentul potrivit sau un umăr pe care să plângi poate să te ajute să vezi lucrurile mai clar si să îți dai seama ce ai de făcut mai departe,
✔️ Recunoaște și tu, la rândul tău, când alții pot fi în aceeași poziție și oferă-ți sprijinul.
6. Fii deschis către programe de refacere a echilibrului interior
✔️ Cele mai smart investiții pe care le faci sunt cele care îți încarcă mintea și sufletul. Un program de formare care te ajută să îți înțelegi emoțiile și modul în care funcționezi tu ca individ poate fi o investiție mult mai SMART ca o mașină de exemplu. O mașină care se strică poate fi înlocuită oricând. Un corp care nu mai funcționează cum trebuie din cauza epuizării fizice sau a bolilor atrase pe fond de stres, nu.
Tu cum stai cu stresul la locul de munca, cât de bine îl gestionezi?
Dacă vrei sa afli mai multe despre cum sa fii mai puțin stresat la locul de munca și să deprinzi niște strategii de gestionare eficientă a stresului îți recomand să ne urmărești. Oferim periodic sfaturi și informații utile pe această temă. Și în plus, unul dintre programele noastre – (Re)construiește-ți echilibrul interior poate fi un suport extraordinar pentru tine. Urmărește lista programelor noastre deschise pentru a afla când va avea loc următoarea ediție.