Autor Sorina Bradea

Consultant RoMarketing

sorina_bradea@romarketing.ro

Am citit azi o ştire dailybusiness.ro: „România a intrat in 2015 în topul celor mai mari 10 producători de maşini din Europa”

Este o veste bună pentru industria românească, atât ca prezență în acest top, cât și ca perspective de dezvoltare. Însă din punct de vedere al susținerii acestui loc fruntaș apar, în opinia mea, câteva întrebări:
1. Este școala pregătită să furnizeze forța de muncă specializată necesară acestei perspective de creștere?
2. Au companiile cultura organizațională care să susțină schimbările fundamentale legate de automatizare și digitalizare?
3. Au IMM-urile capacitatea de a atrage și de a menține specialiștii de înaltă clasă pe care îi necesită o astfel investiție (se vorbește despre implicarea IMM-urilor în acest domeniu prin accesarea Fondurilor Europene).
4. Este cercetarea și dezvoltarea apreciată la valoarea adevărată? Inovațiile și descoperirile cercetătorilor români sunt valorificate în interiorul țării?
5. Este o industrie care presupune învățare și dezvoltare continuă datorită unor sisteme de îmbunătățire foarte prezente. Oare cei care își caută locuri de muncă în această industrie, sunt ei pregătiți de această învățare continuă și au informațiile necesare pentru a știi în ce direcție să se dezvolte?

Acestea nu sunt întrebări fără răspuns, pot deveni însă parte a unor strategii a sistemului educațional, a dezvoltării sectorului IMM etc.

%d blogeri au apreciat: