Pastila de adaptabilitate ne ajută să navigăm plin prin furtuna emoţională creată de schimbare. Suntem cu toții în aceeaşi barcă, vâslim împreună, dar nu oricum… ci în aceeaşi direcție.

 

Continuăm admistrarea pastilelor de adaptABILITATE cu o nouă temă „Cum rămân calm şi raţional?”.

Colega noastră, Delia Sfechiș, trainer, consilier în dezvoltare personală și expert in inteligența emoțională, ne prezintă astăzi o abordare care ne poate ajuta să combatem gândurile mai puțin adaptative care ne produc dificultăţi. 

 

 

Video script

În această săptămână vă invit să vă sporiți adaptabilitatea folosind 2 resurse pe care le avem cu toții. Prima resursă este abilitatea de a ne lărgi perspectiva și de a privi lucrurile din unghiuri diferite. 

După cum povesteam colega mea, Ramona, săptămâna trecută, în spatele emoțiilor pe care le trăim se află niște gânduri. Cu cât sunt gândurile mai flexibile, cu atât sunt emoțiile mai flexibile și cu atât mai multă ușurință trecem prin situațiile încărcate de dificultăți și provocări. 

Cu toate acestea, se întâmplă ca uneori să avem, sau poate chiar să ne lăsăm conduși de gânduri mai degrabă fixe, gânduri care pot să ne limiteze sau să ne împiedice să obținem ceea ce ne dorim. 

Vestea bună este că stă în puterea noastră să lucrăm cu aceste gânduri, să le mișcăm din loc sau să le transformăm în gânduri mai flexibile. 

În cele ce urmează voi împărtăși cu voi o tehnică utilă în acest sens. Tehnica presupune să notăm gândul pe o foaie și apoi să formulăm întrebări, pornind de la gând. Pe măsură ce răspundem la întrebările pe care le-am notat, avem posibilitatea să ne lărgim perspectiva. 

Folosind această tehnică avem 2 beneficii:

  1. ne activăm mintea rațională
  2. ne dăm posibilitatea să găsim soluții noi, pe care poate că nu le-am văzut înainte

Vă invit să luăm un exemplu. 

Gândul: “Nu am suficiente resurse ca să finalizez proiectul.”

Întrebări:

  • Cum mă ajută să mă gândesc că nu voi finaliza proiectul?
  • Cum mă împiedică acest gând să finalizez proiectul?
  • Cum altfel pot privi situația în care mă aflu?
  • Ce pot învăța din această situație?
  • Ce am nevoie să fac diferit pentru a finaliza proiectul?

 

Vă invit și pe voi să aplicați această tehnică – să identificați un gând care simțiți că vă limitează sau vă împiedică să vă atingeți potențialul maxim și să formulați întrebări pornind de la acest gând. 

Odată ce ați formulat întrebările și ați găsit răspunsurile, vă invit să priviți imaginea de ansamblu și să vedeți ce perspective noi vă deschid întrebările pe care le-ați formulat. 

În numele echipei Romarketing, vă doresc o navigare lină prin schimbare! 

%d blogeri au apreciat: