Autor Sabin Mureşan

echilibru interior – semintedefericire.org

Mai e suficient să aveți termeni de referință clari, proiecte bine planificate și gestionate, oameni bine pregătiți profesional, termene limită condensate – pentru a genera performanță și creștere pe termen lung? Cum vă puteți asigura că activitatea pe care o desfășurați la locul de muncă contribuie la bunăstarea celor care o prestează, în primul rând?

Mulți angajați și/sau antreprenori sunt prinși în mrejele ”multitasking” (care, spun unii oameni de știință, e o superstiție), în goana profitului și a vitezei. Să facem cât mai multe în timp cât mai scurt, până la sfârșitul zilei de lucru dacă se poate.

De aici apare stresul nesănătos, corpul își blochează procesele de creștere și creativitate, intră în modul de apărare. Asta afectează emoțiile – devenim irascibili și tensionați – și procesele mentale – nu ne mai putem concentra. Apar conflictele interioare și apoi cele exterioare. Unele degenerează în certuri, somatizări, concedii medicale și demisii. Nu ne mai simțim împliniți, scade productivitatea, toată lumea are de suferit.

Cum putem transforma cercul vicios într-o oportunitate de a realinia acțiunile individuale și colective, pentru bunăstarea și creșterea colectivă?

  1. Respirație și poziția corpului corecte

Indiferent la ce lucrați în timpul zilei, e important să aveți spatele drept și să respirați conștient, din abdomen, cât mai profund. Puțini dintre noi facem asta mereu și e unul din cele mai importante, simple și eficiente lucruri pe care putem alege să le învățăm pentru bunăstarea noastră. Respirația e dovada că suntem vii și conectați la pulsul planetei pe care trăim – ce-ar fi să o facem conștient?

  1. Observarea și conștientizarea propriilor sentimente și senzații

Mulți dintre adulți nu sunt conștienți tot timpul de senzațiile experimentate și de sentimentele care le însoțesc, care sunt nevoile care sunt nesatisfăcute, cum putem comunica celor din jur toate astea pentru a fi înțeleși. Tensiunea și răbufnirile în comunicare vin deseori din această cauză. Dezvoltarea acestei capacități e foarte importantă, deoarece ea ajută la prevenirea timpurie a crizelor fizice sau emoționale mai serioase și ne poate ghida către schimbarea pe care avem nevoie să o facem pentru a ne simți împliniți.

  1. Alternarea activității cu pauze

În funcție de ce tip de activitate faceți multe ore pe zi, e nevoie de pauze care să schimbe dinamica și energia din corp. Studiile arată că pauzele optime se iau o dată la 30-40 de minute, pentru 5 minute, apoi la 90 de minute câte o pauză mai lungă. În pauză e bine de făcut activități și mișcări opuse ca intensitate față de intervalele de lucru – de exemplu dacă stați la calculator și vă concentrați intelectual o oră, în pauză vă puteți plimba alert prin parc sau pe scări, puteți face gimnastică aerobică sau yoga ori puteţi juca tenis de masă.  

  1. Apă, aer curat, hrană vie și sănătoasă

Lipsa acestor elemente de bază la locul de muncă (și acasă) poate genera stres cronic pentru mulți dintre noi. Vă amintiți, de exemplu, dacă ați reușit să beți astăzi minim doi litri de apă? Știți cât de multă apă și oxigen are nevoie corpul pentru a se concentra la activități intense și a elimina toxinele?

Spații de lucru aerisite natural, acces la apă potabilă la discreție, o hrană bazată pe fructe, legume și semințe – pot face corpul, mintea și sufletul să se simtă în armonie, în abundență.

La polul opus se află dulciurile și orice are zahăr rafinat, cafeaua (în exces), alcoolul, țigările și drogurile.

V-ați gândit ce vă lipsește din cele de mai sus și cum ați putea să le includeți în sistemul și echipa cu care lucrați?

Bunăstarea tuturor depinde de bunăstarea individuală. Eficiența și succesul depind de armonizarea și bunăstarea tuturor.

%d blogeri au apreciat: