- Cum are loc în prezent alegerea activităților de teambuilding din organizația ta?
- Cât de aliniate sunt ele la misiunea și obiectivele generale ale companiei?
- Cât de bine corespund ele nevoilor specifice ale echipei?
Alegerea unor anumite activități de teambuilding trebuie să fie foarte bine fundamentată, luând în calcul atât rezolvarea unor profocări specifice ale echipei, nevoile acesteia, cât și asigurarea că rezultatul final al teambuildingului este aliniat cu obiectivele generale de business.
Atunci când alegi o metodă de team building, trebuie să iei în considerare factori precum: structura corporativă, dimensiunea echipei, grupurile interdepartamentale și obiectivele organizaționale.
Metodele tale de consolidare a echipei se vor schimba în funcție de răspunsul la întrebări precum:
- Grupul tău este format din lideri veterani sau din persoane care au nevoie să-și dezvolte inclusiv abilitățile de leadership?
- Membrii echipei fac parte dintr-un departament IT nou?
- Grupul are persoane din diferite medii profesionale?
- Se străduiesc să performeze sau sunt deja eficienți?
Pe măsură ce afli nevoile oamenilor, îți poți da seama care dintre următoarele metode de consolidare sunt potrivite și eficiente pentru echipa ta.
1. Ice breakers sunt, de departe, cel mai comun instrument de team building. Ele constau în activități scurte, rapide și adesea gratuite de team building. Ice breakers pot avea câteva obiective diferite de team building.
Pentru o echipă nouă, acestea sunt o modalitate bună de a „sparge gheața” deoarece îi fac pe toți participanții să râdă, să vorbească și să interacționeze.
Chiar și pentru echipele veterane, un joc bun de Ice breakers poate da tonul, îi poate ajuta pe toți să se concentreze și să se pregătească pentru a lucra în grup.
2. Activități care aduc echipa împreună
Activitățile de consolidare a echipei, de planificare strategică, variază în funcție de nevoile echipei și pot include exerciții de rezolvare a problemelor, sesiuni de brainstorming și ateliere de lucru pentru stabilirea obiectivelor.
Spre deosebire de ice breakers, acestea tind să se concentreze pe o consolidare mai intensă a echipei.
Ele pot fi mult mai lungi și funcționează bine atât cu echipe vechi, cât și cu echipe noi.
3. Activitățile virtuale de team building devin din ce în ce mai populare și pot include jocuri online, escape room-uri virtuale și activități de videoconferință.
Pe de altă parte și activitățile de team building în aer liber, cum ar fi: traseele cu frânghii și vânătorile de comori, pot fi eficiente în promovarea muncii în echipă, a comunicării și a abilităților de rezolvare a problemelor.
Este important să alegi metoda de team building potrivită pentru nevoile și obiectivele specifice ale echipei tale.
4. Activități care implică o comunicare eficientă pentru rezolvarea problemelor la locul de muncă
Comunicarea deficitară este o problemă frecventă în echipele moderne, în special în cazul muncii la distanță și al programelor flexibile.
Activitățile de team building pot contribui la îmbunătățirea inteligenței emoționale și a muncii în echipă pentru a atinge obiective comune.
5. Jocuri care au la bază construirea încrederii pentru a obține succesul muncii în echipă
Activitățile de consolidare a încrederii pot contribui la eliminarea barierelor și la umanizarea forței de muncă. Acestea sunt activități care lucrează asupra aspectului relațional al echipei tale.
Ele îi ajută pe cei care participă să învețe unii despre alții despre : personalitatea, istoricul și înclinațiile celorlalți.
6. Activități axate pe rezolvarea problemelor sporește impactul grupului
Una dintre funcțiile cheie ale unei echipe de lucru este de a rezolva problemele împreună. Această variantă de a rezolva o problemă în comun, creează un obstacol pentru unele echipe. Chiar și atunci când indivizii sunt excelenți în rezolvarea problemelor, adesea abordările lor pot varia.
Jocurile de rezolvare a problemelor se concentrează pe prezentarea unei provocări pentru echipa ta. Aceștia trebuie să se grupeze și să-și pună în comun abilitățile colective pentru a depăși problema.
Acest lucru îi ajută în mod natural să învețe să se bazeze pe punctele forte ale celorlalți atunci când lucrează împreună.
7. Activități pentru dezvoltarea abilităților pe termen lung
Dacă ai un grup care lucrează împreună pe termen lung, poate îți dorești să iei în considerare construirea echipei pe bază de abilități. Acestea se pot concentra pe o varietate de obiective diferite bazate pe talente, cum ar fi: time management, leadership, gândirea critică, colaborarea, ascultarea activă.
8. Activitățile axate pe responsabilitatea socială corporativă (CSR) pot stimula moralul prin direcționarea atenției către obiective externe.
CSR presupune valoare adăugată în afara celor patru pereți ai companiei, cum ar fi sprijinirea unei comunități locale sau implicarea în activități de voluntariat. Lucrând la un obiectiv comun cu valoare adăugată, echipa poate dezvolta relații mai puternice și amintiri pozitive, ceea ce duce la o creștere a moralului.
Indiferent de metoda de team building aleasă, echipa noastrp e aici pentru a-ți oferi sprijin în a dezvolta o strategie individualizată, în funcţie de necesităţile companiei tale.
Dacă vrei să să ai un team building de succes, ne poți contacta pe adresa office@romarketing.ro.