Imaginează-ți că a venit momentul mult așteptat al prezentării tale, iar tu simți deja că începi să îți pierzi încrederea. Deși ai fost în situații similare și îți cunoști publicul, ești plin de îndoială… „Dacă nu o sa mă prezint bine?”, „Dacă le pierd atenția?”…Ai fost și tu în poziția de ascultător și știi că un conținut valoros poate fi ignorat dacă nu reușești să captezi atenția auditoriului.

Abia acum realizezi comportamentul tău anterior, de a butona telefonul în timpul unei prezentări… îți dai seama că nu e normal și nu vrei ca invitații tăi să aibă același comportament. Te gândești la diferite scenarii pentru a-i ține interesați și atenți pe parcursul discursului tău. Cu toate acestea, încă nu ai găsit o soluție adecvată. Ce e de făcut?

Ei bine, dacă te confrunți cu aceste probleme, ai nevoie înainte de toate de formularea unor introduceri și concluzii puternice pentru discursurile tale în public. Introducerile și concluziile sunt părți cruciale ale oricărui discurs. Acestea dau tonul, captează atenția și rezumă punctele principale ale mesajului tău. Dar cum le exersezi și le perfecționezi pentru a le face eficiente și captivante?

Iată câteva sfaturi care te ajută să elaborezi introduceri și concluzii puternice pentru discursurile tale în public.

  • Începe cu un hook ( sau, pe românește, cu o frază – cârlig )

Un hook este o propoziție sau o întrebare care captează interesul publicului tău și îl face curios de ceea ce ai de spus.

Poate fi un fapt surprinzător, o poveste personală, o întrebare retorică, un citat sau o glumă.

Un cârlig trebuie să fie relevant pentru subiectul, publicul și scopul tău și nu trebuie să fie prea lung sau prea complicat. Poți exersa această fraza de început așa: o rostești cu voce tare, o înregistrezi și o asculți cum sună. Poți, de asemenea, să ceri feedback de la un prieten sau de la un mentor și să vezi dacă sunt intrigați de hook-ul tău.

  • Stabilește-ți credibilitatea

După ce ai captat atenția audienței, trebuie să îți stabilești credibilitatea ca vorbitor.

Acest lucru înseamnă că trebuie să arăți de ce ești calificat să vorbești despre subiect, care este trecutul și experiența ta și cum te raportezi la public. Poți folosi fapte, statistici, mărturii sau citate pentru a-ți susține credibilitatea. Poți, de asemenea, să menționezi obiectivul principal și să previzionezi principalele puncte ale discursului tău.

Ideal ar fi ca la începutul prezentării să fii introdus de un moderator sau orice terță persoană care ridică înainte energia publicului și te prezintă pe tine ca și expertul care urmează să le ofere răspunsurile la întrebările / subiectul pe care ei îl așteaptă.

  • Încheie în forță

Concluzia este ultima ta șansă de a lăsa o impresie asupra audienței tale și de a-ți întări mesajul principal.

Nu ar trebui să introduci informații sau argumente noi în concluzie, ci mai degrabă să rezumi punctele principale, să reiterezi obiectivul și să închei cu o declarație memorabilă sau cu un apel la acțiune.

Poți folosi un citat, o întrebare, o poveste, o statistică sau o provocare pentru a-ți încheia discursul în forță.

  • Revizuiește și ajustează

După ce ți-ai scris introducerea și concluzia, ar trebui să le revizuiești pentru a te asigura că sunt clare, coerente și consistente.

Ar trebui să verifici dacă există greșeli gramaticale, ortografice, de punctuație și de alegere a cuvintelor și să elimini orice cuvinte sau fraze inutile sau redundante.

De asemenea, trebuie să te asiguri că introducerea și concluzia se potrivesc între ele și cu conținutul discursului și că urmează o structură și un flux logic.

  • Exersează și execută

Ultimul pas pentru a-ți exersa și perfecționa introducerea și concluziile este să le pui în practică și să le prezinți în fața unui public.

Ar trebui să exersezi discursul de mai multe ori, concentrându-te asupra vocii, limbajului corporal, contactului vizual și gesturilor.

De asemenea, ar trebui să exersezi în diferite contexte, într-o sală de clasă, la o conferință sau la o întâlnire.

Ce mai poate funcționa foarte bine este să te înregistrezi și să îți observi punctele forte si punctele slabe și să faci ajustările necesare.

  • Bucură-te și învață

Cel mai important lucru de reținut atunci când îți exersezi și îți perfecționezi introducerile și concluziile este să te bucuri și să înveți din acest proces.

Nu ar trebui să îți fie teamă să faci greșeli sau să primești critici constructive, ci mai degrabă să le folosești ca pe niște oportunități de îmbunătățire și de creștere ca și vorbitor.

Sărbătorește realizările, recunoaște-ți progresul și apreciază feedback-ul venit din partea publicului.

Dacă ți s-au părut utile aceste informații, imaginează-ți că ce e aici reprezintă doar 0,1 % din valoarea pe care o vei primi la cursul nostru de abilități de prezentare pe care îl organizăm în Oradea față în față. Dacă ești de aici, te invităm să vii alpturi de noi pentru a descoperi si alte informații care sa te ajute să crești profesional, și în plan personal.

Click aici pentru detalii: https://rfr.bz/l5oq28q

Curs de Abilități de Prezentare

Dacă ești din Oradea și vrei să îți îmbunătățești abilitățile de prezentare, te așteptăm la curs!

%d blogeri au apreciat: