În ultimii ani auzim și vedem tot mai des în piață persoane cu diferite titulaturi care mai de care mai pompoase, dar care nu își găsesc mereu echivalentul în clasificația ocupațiilor din România. Și care de multe ori sunt utilizate și ca o formă de poziționare în piață ca și identitate / brand personal. Dacă și tu te-ai întrebat cel puțin o dată care e diferența între un consilier de dezvoltare personală, un coach și un mentor, acest articol e menit să îți ofere claritatea de care ai nevoie asupra celor trei noțiuni complet diferite.
Acest articol îți oferă răspunsuri la următoarele întrebări:
- Ce face Consilierul pentru Dezvoltare Personală și în ce constă procesul de consiliere și dezvoltarea personală?
- Ce face un Coach și în ce constă activitatea de coaching?
- Asemănările și diferențele între coaching și consiliere
- Ce face un Mentor și în ce constă procesul de mentorare?
- Asemănările și diferențe între coaching și mentorat
- Cum știi care dintre cele trei opțiuni este cea mai potrivită pentru tine?
1. Ce face Consilierul pentru Dezvoltare Personală?
Consilierul pentru dezvoltare personală îţi facilitează accesul la resursele tale interioare, te ajută să îţi explorezi alternativele de evoluţie, pornind de la cunoaşterea şi dezvoltarea propriului potenţial, alegerea şi realizarea obiectivelor şi progresul în plan individual până la împlinirea aspiraţiilor în toate planurile existenţei tale.
Consilierul pentru dezvoltare personală îți oferă sprijin şi suport, te ghidează, te susţine, te încurajează şi te stimulează pentru a parcurge acest drum. Cu ajutorul unor tehnici şi instrumente specifice, consilierul te va ajuta să conştientizezi punctele critice din existenţa ta şi să găseşti cele mai potrivite soluţii.
“Consilierul pentru dezvoltare personală este un specialist care lucrează cu persoane sănătoase din punct de vedere psihic, care au nevoie să exploreze sau să depășească diverse stări sau situații cu care se confruntă în evoluția personală și profesională, valorificând și dezvoltând resursele și potențialul propriu. Intervenția specializată a consilierului pentru dezvoltare personală constă în ghidarea, susținerea și încurajarea interlocutorilor, prin intermediul unor tehnici și instrumente specifice, în vederea sondării și relevării propriilor capacități și resurse și a conștientizării punctelor critice din existența proprie și a posibilităților de depășire a situațiilor neconvenabile într-o manieră particularizată și non-directivă.” (extras din standardul ocupațional al profesiei Consilier pentru dezvoltare personală)
Dezvoltarea personală este un proces personal prin care o funcție a psihicului nostru este susținută să se dezvolte. Este ca atunci când pui îngrășământ unei plante, susținând-o să crească, să înflorească.
Consilierea este un proces prin care îi oferi unui client ajutor pentru a rezolva o problemă punctuală. Consilierea se realizează în foarte multe domenii. Dacă problema punctuală ține de psihicului uman, atunci vorbim despre consiliere psihologică. Altfel, există și consiliere în carieră, consiliere juridică, în afaceri, medicală.
În cazul dezvoltării personale consilierea reprezintă procesul de vindecare prin intermediul evenimentelor problematice și traumatizante ale unei persoane care au avut loc în trecut. Este un proces de coping care promovează schimbarea comportamentală și ajută o persoană să atingă o sănătate mintală optimă.
Cele 5 obiective ale consilierii în vederea dezvoltării personale sunt:
- Aducerea la lumină a unei schimbări comportamentale
- Îmbunătățirea relațiilor care au de suferit
- Îmbunătățirea abilităților de adaptare ale clientului la nou, la schimbare
- Promovarea procesului de luare a deciziilor
- Încurajarea creșterii nivelului de încredere în propria persoană și în capacitățile sale.
Clienții de consiliere au nevoie de timp pentru a se vindeca, iar progresul ar putea depinde de o mulțime de factori diferiți. Este nevoie de mai mult timp pentru ca aceștia să aibă încredere și să construiască o relație cu consilierii lor. Trauma, boala, dependența și alte probleme de sănătate mintală necesită o perioadă de timp sănătoasă pentru a se vindeca.
2. Ce face un Coach și în ce constă coaching-ul?
Federația Internațională de Coaching definește coaching-ul ca un „Parteneriat cu clienții într-un proces creativ și care provoacă gânduri, care îi inspiră să își maximizeze potențialul personal și profesional.”
Este procesul prin care o persoană (coachee) dorește să se schimbe și să urmeze o anumită direcție, iar acest proces de schimbare este facilitat de o altă persoană (coach) care oferă susținere și claritate pentru atingerea obiectivului propus de coachee.
“Este de asemenea un proces de dezvoltare prin care o persoană primește sprijin în timp ce învață să atingă un anumit rezultat sau obiectiv personal sau profesional.” – Loraine Kennedy
Cu alte cuvinte, coachingul te ajută să analizezi unde ești acum, unde vrei să ajungi și mai ales cum ajungi acolo. Coaching-ul nu analizează problemele.
Coachingul și consilierea sunt două lucruri complet diferite, chiar dacă au anumite asemănări:
Care sunt asemănările dintre coaching și consiliere?
-
- Ambele sunt procese care ajută la dezvoltarea unei persoane pentru a avea un viitor de succes
- Ambele sunt menite să dezvolte oamenii prin utilizarea unor abilități similare de comunicare interpersonală
- Atât consilierii, cât și coachii creează o atmosferă de încredere și ne ghidează spre pozitivitate, ajutându-ne să ne atingem potențialul maxim.
Care sunt diferențele dintre Coaching și Consiliere?
-
- Focalizare: Diferența fundamentală dintre coaching și consiliere este focalizarea. Coaching-ul se concentrează pe situația actuală a unei persoane, iar un coach lucrează la dezvoltarea acelor puncte forte personale și la utilizarea potențialului lor neexploatat pentru un viitor mai bun. Pe de altă parte, consilierea se ocupă de traume și cicatrici din trecut. Un consilier ajută o persoană să vindece acele traume din trecut prin consiliere și prin asistarea acelei persoane să meargă mai departe în viață.
- Fundație: Chiar dacă amândouă vizează dezvoltarea unei persoane în sectoare specifice, dar bazele fundamentale pentru a face acest lucru nu sunt aceleași:
- Consilierea îi permite unei persoane să reușească urmând o abordare clinică axată pe vindecarea unei persoane prin rezolvarea durerilor din trecut și îmbunătățirea stării emoționale.
- Coaching-ul îi permite să reușească prin urmarea unei proceduri de învățare și dezvoltare treptată. Acest lucru se face prin familiarizarea oamenilor cu punctele lor forte și punctele slabe și prin învățarea unor abilități specifice pentru a diminua defectele.
Dacă vrei să vezi mai multe informații despre diferențele dintre un coach și un consilier, poți citi și articolul de AICI
3. Ce face un Mentor și în ce constă mentoratul?
Mentoratul este procesul de dezvoltare a unei persoane (mentee) cu mai puțină experiență, ajutată și ghidată de către o altă persoană (mentor) cu mai multă experiență și cu un bagaj mai mare de cunoștințe specifice domeniului în care cei doi activează.
Pe scurt, este consilierea unei persoane în dezvoltarea abilităților și calităților sale de către cineva care stăpânește deja acele abilități.
Mentorul te poate ghida atât în plan personal cât și în plan profesional, este acel om care a fost acolo unde ești tu acum și care îți arată pașii pe care îi ai de făcut pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus.
“Un mentor este un individ mai experimentat dispus să împărtășească cunoștințele cu cineva mai puțin experimentat într-o relație de încredere reciprocă”. – David Clutterbuc
Care sunt asemănările dintre coaching și mentorat?
- au un scop comun: acela de a-i ajută pe ceilalți să crească, să se dezvolte și să-și atingă potențialul maxim
- oferă oamenilor posibilitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru propria lor dezvoltare personală, de viață, de carieră și de business.
Care sunt diferențele dintre Coaching și Mentorat?
Procesul de Coaching implică conștientizarea de sine și se concentrează pe realizarea unor schimbări pozitive în comportament. Coaching-ul îi ajută pe oameni să crească și să fie o versiune mai bună a lor, fiind o formă individuală și foarte personală de învățare, de obicei pe o durata scurtă.
Coaching-ul este:
- Structurat și formal
- Măsurabil și specific
- Orientat spre performanță
Coachii lucrează cu clienții în cadrul unui proces de colaborare și au o pregătire formală pentru a ghida oamenii spre atingerea obiectivelor. De asemenea, aceștia utilizează diverse metode standard de evaluare și sunt instruiți să ajute persoanele să descopere propria soluție la orice problemă, mai degrabă decât să ofere propriile opinii.
Pe de altă parte, Mentoratul este un proces care se desfășoară pe o durată mai lungă. Mentorii împărtășesc cunoștințele și experiențele lor pentru a-i ajuta pe beneficiari în dezvoltarea lor. Aceste informații valoroase îi ajută pe mentees să evite eventualele probleme, reducând șansele de eșec deoarece sunt ghidați în călătoria lor de către un mentor care a trecut deja prin proces.
Mentoratul este:
- Acțiunea de dezvoltare
- Informal
- Bazat pe parametri de creștere flexibili
Mentorii nu au nicio pregătire academică în domeniul mentoratului, în schimb, ei se concentrează pe transferul competențelor dobândite către o altă persoană pentru a reuși. Este mai puțin probabil să utilizeze metode formale de evaluare și oferă propriile soluții la probleme.
5. Cum știi care dintre cele trei opțiuni este potrivită pentru tine?
Până acum, am înțeles cele trei procese diferite care joacă un rol vital în dezvoltarea unei persoane: coaching, consiliere și mentorat.
Fiecare dintre ele are metodologii unice. Dar, putem deveni confuzi atunci când vine momentul să alegem una dintre ele. Putem elimina cu ușurință această confuzie analizând anumite lucruri.
În primul rând, trebuie să te gândești la orice eveniment traumatizant care ți s-a întâmplat vreodată în trecut.
Tresari atunci când îți amintești acel eveniment? Dacă răspunsul este afirmativ, acest lucru indică faptul că acel eveniment încă te afectează. Așadar, ai nevoie de consiliere, deoarece consilierea poate susține procesul tău de a depăși acel eveniment.
Dacă ai o pasiune pentru atingerea unui anumit obiectiv, să presupunem că ești un jucător de baschet care vrea să fie cel mai bun. Atunci, coaching-ul va fi perfect pentru tine. Acest lucru se datorează faptului că coaching-ul te poate ajuta să depășești orice obstacol recurent în calea ta și să devii o persoană mai bună.
Dacă ești angajat nou într-o organizație sau vrei să înveți o abilitate, poți apela la ajutorul mentoratului. Un mentor te poate ajuta să înțelegi anumite abilități specifice, împărtășind cu tine cunoștințele și abilitățile sale. De exemplu, o persoană poate fi începătoare la chitară, iar un chitarist experimentat îi poate fi mentor.