Autor Carmen Sasu

Consultant Senior RoMarketing

carmen_sasu@romarketing.ro

Trăim vremuri în care planurile, proiectele noastre nu par să se mai realizeze aşa cum le-am gândit! DE CE se întâmplă aşa? Oare pentru că există o dinamică mai mare decât a existat până azi ori pentru că nu luăm în calcul toate variabilele? Sau avem prea multe alternative şi nu o alegem pe cea potrivită?

Oricare ar fi cauza, e bine de ştiut că avem nevoie de planificare. Trebuie să acceptăm că fără planul clar în minte e greu să facem un lucru temeinic, oricare ar fi acesta.

Ce facem atunci?

1. Lăsăm lucrurile la voia întâmplării
sau
2. Ne apucăm, totuşi, de treabă şi ne facem un plan ca la carte.

Eu vă propun a doua variantă. Imaginaţia şi creativitatea voastră nu vor fi îngrădite dacă faceţi acest lucru; dimpotrivă, vă daţi curs liber acesteia în cunoştintă de cauză în urma unor analize şi calcule care să poată susţine ideile pe care le avansaţi.

Ca să poţi calcula şi analiza, ai nevoie de multă muncă de investigare şi de informare, care, totodată, îţi dă ocazia să îţi validezi ideile cu tendinţele generale. Orice idee poate trece prin acest proces.

Exerciţiu de imaginaţie:

Vreau să îmi fac o casă ecologică. Întrebările normale pe care mi le pun sunt: de ce trebuie să ţin cont, care sunt tendinţele climaterice, care sunt tendinţele din domeniul construcţiei care să îmi susţină ideea, care sunt ţările unde acest concept este deja implementat, unde se fac cercetări în acest domeniu şi lista poate continua.

 

Ceea ce îţi propui să construieşti nu va fi doar pentru azi, ci va fi ceva sustenabil (că tot auzim cuvântul ăsta folosit în diverse contexte, cu şi fără rost). Costurile nu vor fi mici – mi le pot permite? | în cât timp le pot amortiza? | care sunt riscurile la care mă expun dacă pun în practică ideea pe care o am?

 

Pe urmă vine întrebarea «am cu cine să îmi pun în practică ideea?» Pe care o completăm cu altele: «Familia mă susţine? Îmi împărtăşeste ideea?» Dacă da, totul e foarte simplu. Dacă nu, pe cine ar trebui să conving şi ce argument să folosesc?

 

Nu am terminat, mai am o nelămurire: găsesc echipa de implementare care să îmi pună în practică ideile? Nu orice fel de echipă, ci una care să aibă capacitatea şi motivaţia de a face lucrurile ca la carte sau la nivelul de calitate pe care eu îl aştept.

 

Nu sunt constructor şi nici şanse să devin vreodată. Dar ştiu că toate aceste întrebări sunt doar o parte din cele la care un manager de proiect – în planul său – are de răspuns.

Oricare dintre noi poate fi pentru o zi, o săptămână, o lună sau un an manager de proiect. Ideile şi lucrurile pot fi îmbunătăţite. Pentru ideea pe care o ai merită să propui o alternativă constructivă.

Şi încă un lucru: TREBUIE să depăşim paradigma că suntem înconjuraţi numai de probleme. DEPINDE NUMAI DE NOI SĂ GĂSIM SOLUŢIILE!

%d blogeri au apreciat: