Acest articol îți va aduce răspunsuri pertinente atât despre secretele evaluării performanței echipelor, cât și la întrebări precum:
- Care sunt probelemele actuale cu privire la evaluarea performanței echipelor
- Care este calea cea mai sigură pentru a dezvolta o echipă performantă și de succes?
- Cum să iei decizii inteligente la angajare, care să te susțină în dezvoltarea profesională și optimizarea echipei în drumul spre succes?
- Cum poți evalua punctele forte și punctele slabe ale membrilor echipei?
- Cum poți eficientiza evaluarea echipelor pentru a asigura performanța în organizație?
Dintre toate activitățile desfășurate de departamentele de HR și manageri în general la locul de muncă, evaluările performanței angajaților ar putea fi una dintre cele mai controversate. În timp ce evaluările performanței sunt acceptate în general ca fiind necesare, ele sunt adesea descurajante de multe ori atât pentru angajați cât și pentru manageri, pot fi inexacte și nu întotdeauna chiar atât de utile.
Problemele cele mai mari în evaluarea performanțelor apar atunci când acestea nu iau în calcul competențele soft ale oamenilor și prin urmare nu sunt chiar atât de precise. Cercetările arată că două treimi dintre angajații care primesc de obicei cele mai mari scoruri nu sunt de fapt cei mai buni în ceea ce privește performanțele într-o organizație ( chiar dacă așteptările inițiale erau ca aceștia vor fi top performeri). Evaluările de performanță arată o creștere de doar 5% a performanței angajaților, iar cercetările arată că de multe ori ar putea fi de fapt dăunătoare performanței angajaților, scăzând motivația. Studiile arată că 30% din rezultatele eveluărilor conduc ulterior la scăderea performanței.
Evaluările de performanță au, prin urmare, o problemă majoră de evaluare – motiv pentru care e nevoie de instrumente mult mai eficiente de lucru.
Vestea bună este că întotdeauna există și alternative. Pentru ca evaluările de performanță să fie practice și de folos, liderii ar trebui să analizeze bine procesul de evaluare al performanței și să-l reproiecteze folosind o abordare bazată pe competențe.
Adoptarea unei abordări bazate pe competențe de evaluare a performanței îți permite să defineşti mai bine rezultatele angajaților tăi. Vom aborda mai jos mai multe aspecte:
- Rolul evaluării performanțelor pe bază de competențe
- De ce ar trebui să efectuezi evaluări de performanță bazate pe competențe
- Cum se efectuează evaluările ale performanței bazate pe competențe
- Cum te putem ajuta în procesul de evaluare al organizației tale? Ce servicii îți putem oferi și de ce instrumente ai nevoie în procesul de evaluare?
- Ce spun clienții noștri cu privire la instrumentele de evaluare cu care lucrăm?
1. Rolul evaluării performanțelor angajaților pe bază de competențe
Evaluarea angajaților este foarte necesară într-o companie pentru ca angajatorul să poate identifica atât progresul acestora, cât și al echipei în sine și al companiei. Procesele de evaluare au roluri multiple, după cum urmează:
- Măsoară progresul lor profesional și performanța angajaților;
- Ajută la îmbunătățirea modului de lucru în organizație;
- Susține identificarea talentelor, oamenilor cu potențial de liderii;
- Susține promovarea, creșterea oamenilor pe scara profesională;
- Oferă claritate asupra personalității și comportamentelor angajaților;
- Crește relaționarea dintre manageri și echipe prin comunicare deschisă și feedback;
- Oferă șansa angajaților de a fi răsplătiți și promovați pentru performanțele lor.
Dacă pentru angajați la o primă vedere, evaluarea poate reprezenta un stres, aceasta e totodată și o oportunitate deoarece pot fi recompensați și pot crește profesional.
2. De ce ar trebui să efectuezi evaluări ale performanței bazate pe competențe în cadrul organizației tale?
Probabil te întrebi, de ce ar trebui să îți reproiectezi procesul pentru a efectua evaluări de performanță bazate pe competențe? Și cum ai putea sa le proiectezi pentru a fi nu doar utile, ci și constructive?
Adoptarea unei abordări bazate pe competențe ale echipei înseamnă inclusiv:
- analiza abilităților și nevoilor individuale ale echipei tale,
- o abordare mult mai deschisă a procesului de evaluare
- și înțelegerea modului în care abilitățile de bază ale succesului pot și ar trebui învățate.
De exemplu: un manager de succes din echipa ta are dificultăți și, datorită modelului tău de competențe, poți vedea clar că îi lipsește o abilitate cheie care este vitală pentru organizația ta. În acest exemplu, să presupunem că abilitățile de comunicare sunt în general bune, dar când vine vorba de conversații dificile, tendința lui este pur și simplu să le evite. Un lider care adoptă apoi o abordare bazată pe competențe ale evaluării performanței, ar putea face verificări regulate, concentrându-se pe acea abilitate specială, în timp ce ascultă cu atenție feedback-ul angajaților. Aceștia vor sugera, de asemenea, o soluție bazată pe competențe pentru a ajuta managerul să-și îmbunătățească abilitățile, cum ar fi jocul de rol sau obținerea de informații despre cum să navighezi cu ușurință în conversațiile dificile.
Un lider care nu adoptă o abordare de evaluare bazată pe competențe, nu va oferi feedback care să ajute angajatul să se îmbunătățească – și va afecta astfel, moralul respectivului angajat, având în general un impact general asupra performanței lui în muncă.
Abordarea evaluărilor performanței bazată pe competențe, care să-i ajute pe angajați să-și îmbunătățească performanța, înseamnă pregătirea echipei pentru schimbări de succes – nu este suficient să oferi o revizuire anuală care duce la puține schimbări!
3. Cum se efectuează evaluările performanței bazate pe competențe
✔️ Înțelege mai întâi care competențe sunt cheia organizației tale.
✔️ Ai în vedere dacă procesul real de evaluare pe care îl utilizezi necesită probabil o reproiectare completă
✔️ Ia în calcul ideile de mai jos pentru efectuarea evaluărilor de performanță bazate pe competențe:
- Ține evaluări regulate: în loc să faci o analiză anuală (de care angajații tăi se tem), ia în considerare organizarea mai multor evaluări regulate – pot fi în fiecare trimestru, de exemplu. Evaluările mai frecvente îți vor permite să urmărești progresul mai amănunțit și îți vor menține echipa concentrată pe obiectivele ei.
- Fii clar ce competențe evaluezi: lucrul grozav în a lucra cu o abordare bazată pe competențe este că elimină orice presupunere, mister și părtinire din evaluările tale. Comunică clar echipei tale ce competențe urmăreşti la nivel individual, cum ar putea arăta succesul și ce indici cauți.
- Utilizează evaluări bazate pe rubrici: o rubrică te va ajuta să identifici și să exemplifici în mod clar comportamentele așteptate la fiecare nivel de competență. Va permite angajaților să înțeleagă mai bine și să aibă un model pentru abilitățile/comportamentul pentru care sunt evaluați – se vor elimina presupunerile cu privire la nivelul așteptat de competență.
- Roagă-ţi angajații să vină pregătiți. Solicită angajaților să efectueze autoevaluări înainte de evaluarea condusă de lider. Cere angajaților tăi să vină pregătiți cu exemple despre modul în care și-au însușit fiecare competență pe care o evaluezi și poartă o discuție deschisă cu ei. Tu și angajatul puteți compara percepția asupra performanței lui cu a ta – îl poţi de asemenea, încuraja să aducă în discuție competențele care necesită îmbunătățire și comunicare deschisă despre acest lucru.
- Oferă o soluție: adoptarea unei abordări bazate pe competențe ale evaluărilor de performanță îți permite să vezi clar cine atinge obiectivul și cine îl ratează. Când este timpul să oferi feedback neutru sau negativ, nu fi pur și simplu un purtător de vești proaste – vino la angajații tăi cu o soluție sugerată. De exemplu: poate că pot urma un coleg sau pot participa la un curs online pentru a-și îmbunătăți rezultatele. Dacă un angajat continuă să aibe dificultăți și nu este receptiv la îmbunătățire, atunci acesta este un alt scenariu – dar oferirea unei soluții îți permite să îți pregătești echipa pentru îmbunătățire și succes continuu.
În forma lor standard, universală, evaluările performanței ajung să nu fie constructive și se pot simți personale și stresante pentru toți cei implicați. Aderarea la aceste tradiții de dragul lor nu este o modalitate eficientă de a conduce nici un departament și nu va aduce succesul. Adoptarea unei abordări bazate pe competențe ale evaluărilor de performanță, poate seta departamentul respectiv pentru succes și să garanteze faptul că toată lumea din echipă are instrumentele și resursele necesare pentru a se dezvolta constructiv împreună.
4. Cum te putem ajuta în procesul de evaluare al organizației tale?
Te putem susține în procesul de evaluare al organizației tale prin următoarele servicii:
- consultanță în Evaluare comportamentală,
- Certificare în utilizarea instrumentelor Thomas International (PPA, TEIQue, HPTI, 360Bespoke, GIA,)
- Certificare Thomas International in Evaluare comportamentala PPA (Analiza Profilului Personal), Inteligență emoțională (TEIQ), 360 feedback, HPTI, GIA
- Workshopuri live și online de: Inteligență Emoțională, Comunicarea dificila în situații conflictuale, Profilul echipei de vânzari, Smart Behaviours for Managers
- Webinarii pentru utilizarea platformei Thomas
- Consultanta în implementarea integrata a sistemului de evaluare Thomas
- Centre de evaluare personalizate
- Audit de echipa bazat pe obiective (echipa ideala, echipa actuala, plan de dezvoltare)
- Programe de coaching executiv
- Evaluarea Inteligenței emoționale,
- Evaluare 360,
- Evaluare Engagement,
- Audit de echipa,
- Workshopuri
Organizația noastră este parte a rețelei Thomas Internațional, fiind astfel conectată la peste 30000 de clienți din mai mult de 60 de țări de pe Glob.
- La nivel național avem peste 450 de analiști Thomas certificați de-a lungul anilor.
- Zilnic pe glob se efectuează peste 1500 de analize Thomas.
- Clienții noștri în Romania sunt din industria Automotive, Chimie, FMCG, Consultanta, Executive Search, Logistica, Mase plastice.
- Activitatea noastră este națională, având ca și clienți atat firme mici si mijlocii din FMCG si productie, cat și corporații din sistemul bancar, retail, industrie respectiv firme de consultanță care au integrat Thomas în serviciile lor.
Ne caracterizeaza calitatea, promptitudinea cu care venim in intampinarea partenerilor nostri, parteneriatele de lunga durata si inovarea continua a serviciilor. În cadrul echipei noastre avem membrii cu experienta în afaceri și din specialiști care asigură suportul necesar în utilizarea cât mai corectă a platformei Thomas. Pe scurt, te ajutăm să evaluezi și să scoți la suprafață potențialul oamenilor tăi!
5. Ce spun clienții noștri cu privire la instrumentele de evaluare cu care lucrăm?