Dacă până acum, Pastila de adaptABILITATE a tratat mai mult subiectul propriilor emoții, Sorina Bradea, Managing partner RoMarketing ne propune azi o doză mai mare de percepere și înțelegere a emoțiilor celorlalți.
Script video
Bine v-am găsit!
Sunt Sorina Bradea și sunt membru al echipei RoMarketing, echipă care și-a propus ca în fiecare săptămână să vă aducă Pastila de adaptABILITATE.
Astăzi, despre emoțiile celorlalți pentru că până acum am vorbit despre emoțiile proprii – le putem despărți cam greu.
Aș vrea să discutăm puțin despre câteva afirmații pe care, cu siguranță l-ați auzit și le-am auzit și eu și anume, faptul că: Eu nu am emoții… Eu sunt o persoană fără emoții… Eu sunt o persoană rece. Părerea mea este că există în fiecare dintre noi emoții. Doar că, depinde, tot de fiecare dintre noi dacă le recunoaștem, dacă știm să le recunoaștem și mai ales, ce facem cu ele.
Dar… Ce facem oare cu emoțiile celorlalți?! Pentru că felul în care ne raportăm la emoțiile celorlalți, constituie o bază pentru comunicare, o bază pentru relaționare.
În teorie, există două fațete ale inteligenței emoționale care ne ajută să ne raportăm la emoțiile celor din jurul nostru. Aceste două fațete sunt: perceperea emoției și managementul emoției.
Ce înseamnă astăzi perceperea emoției? Un lucru simplu. Înseamnă capacitatea noastră de a înțelege, de a recunoaște emoțiile celor din jurul nostru. Știi cum se face asta? Dacă nu, se poate învăța. Pentru că nu fiecare dintre noi s-a născut cu această capacitate de a percepe emoții. Putem învăța! Însă, pentru asta, avem nevoie de o resursă esențială. Resursa aceasta este timp. A percepe o emoție presupune a-i observa pe cei din jurul nostru, presupune a le acorda atenție, presupune a privi manifestările lor și a fi prezent în relația cu celălalt. Această prezență a noastră este atât în familie, cât și în echipă, cât și în comunitățile din care facem parte.
În aceste zile ni s-a dat acel timp pe care poate că, nu l-am cerut, dar l-am primit. Un timp pe care ar trebui să îl dedicăm… ar fi bine să îl dedicăm nevoilor celorlalți, să ne aplecăm către nevoia lor, să ne aplecăm către a recunoaște emoțiile pe care cei din jur le trăiesc. Nu știm când ne vom mai întâlni cu această resursă pe care e bine să o folosim în așa fel încât să exersăm perceperea emoției, să ne obișnuim să observăm manifestările celor din jurul nostru, să ne obișnuim să observăm emoțiile pe care cei din jur le trăiesc, pentru că aceste emoții sunt direct legate de noi înșine. Emoția este o parte a relației inter-umane.
Vom vorbi data viitoare despre managementul emoțiilor, până atunci… la bună percepere a emoției.
Mulțumesc mult!