Cu cât ne înțelegem mai bine pe noi înșine, cu atât vom fi mai capabili să reacționăm și să ne gestionăm mai bine gândurile și emoțiile. Emoțiile sunt integrate în stilul nostru de a gândi care implică o anumită maturitate emoțională. A încerca să-ți percepi emoțiile înseamnă să fii capabil să recunoști și să înțelegi complexitatea acestora.

 

Te invităm să descoperi azi alături de colega noastră Delia Sfechiș, trainer, consilier în dezvoltare personală și expert în inteligența emoțională trei practici prin care putem să ne producem emoții pozitive cu impact semnificativ asupra stării noastre de wellbeing și asupra capacității noastre de a trece prin momente dificile.

 

 

Script video

Bună și bine v-am regăsit! Astăzi mergem mai departe la cea de-a doua resursă a săptămânii, care ne ajută să ne sporim adaptabilitatea: emoțiile pozitive.  

Dintr-un studiu psihologic din 2011 știm că persoanele reziliente se folosesc de emoțiile pozitive pentru a trece cu mai multă ușurință prin greutățile vieții.  

În cele ce urmează voi împărtăși cu voi 3 practici prin care ne putem produce singuri emoții pozitive și ne putem ajuta pe noi înșine să navigăm apele tulburi. Ca să folosiți aceste practici veți avea nevoie de un jurnal sau o agendă.  

Prima practică este cea a recunoștinței. Recunoștința are puterea de a ne schimba starea de spirit în bine aproape instant. Așa că vă invit să o practicați zilnic. Dimineața, la trezire, sau seara, înainte de culcare, vă invit să luați jurnalul și să scrieți în el despre un lucru, o persoană sau o situație din viața voastră, pentru care sunteți recunoscători. Și câteva momente să vă dedicați toată atenția asupra a ceea ce ați scris în jurnal.  

Cea de-a doua practică presupune să ne mutăm focusul de pe rezultat pe progres. Asta înseamnă să păstrăm în vedere acele țeluri înalte spre care ne îndreptăm, însă fără să punem în umbră drumul pe care îl parcurgem ca să ajungem la ele. Ca să ne evaluăm progresul e nevoie să ne întrebăm mereu: 

Ce am învățat din situațiile prin care am trecut? 

Ce anume am reușit să fac mai bine decât în trecut? 

Orice progres pe care l-ați identificat, oricât de mic ar fi el, fie că e legat de job, de relații sau de dezvoltarea voastră personală vă invit să-l treceți în jurnal.  

Iar cea de-a treia practică este cea a generozității. Aici jurnalul are doar rolul de a vă ajuta să răspundeți la 2 intrebări: 

Care sunt punctele mele forte sau talentele mele? 

Cum anume le pot folosi pentru a aduce o contribuție altora? 

Odată ce ați răspuns la aceste întrebări, vă invit ca măcar o dată pe săptămână să oferiți ceva cuiva, fără să așteptați ceva în schimb.  

Iar atunci când veți avea zilele cele mai grele și atunci când, poate, nu veți avea energie să scrieți în jurnal, vă invit doar să recitiți ceea ce ați scris deja în jurnal și să vedeți  cum vă face să vă simțiți. 

Până săptămâna următoare vă doresc să aveți spor în adaptabilitate și să vă lăsați însoțiți de emoții pozitive în drumul vostru. 

%d blogeri au apreciat: