Autor Carmen Sasu

Consultant Senior RoMarketing

carmen_sasu@romarketing.ro

Piaţa abundă de anunţuri prin care sunt oferite cursuri de formatori care mai de care mai tentante atât din punct de vedere al ofertei de marketing, cât şi al duratei şi al costului.

În alegerea variantei optime pentru cel care se decide să urmeze un asemenea curs şi care face o investiţie de timp şi de bani sunt decisive răspunsurile la câteva întrebări:
«Vreau o diplomă pe care să o pot adăuga la CV? Vreau să învăţ ceva de care să mă folosesc ulterior sau am fost trimis de către firmă să obţin o diplomă care să îmi permită ulterior să o folosesc în interiorul organizaţiei?»

Dacă vreau să fiu formator e bine să ştiu anumite lucruri:

> Pot şi eu să fiu un formator de referinţă dacă până la ora asta am o experienţă profesională şi personală suficient de relevantă despre care pot vorbi.
> Am rezultate, am performat în domeniul meu de activitate şi am fost desemnat să îi învăţ şi pe alţii
> Sunt deschis să învăţ de la alţii şi în egală măsură aloc timp şi atenţie ridicării permanente a nivelului meu de pregătire; autosuficienţa nu îşi are locul.
> Nu pot fi expert în toate domeniile. În timp e important să fiu perceput ca un expert în domeniul în care susţin cursurile de formare.
> Formarea presupune şi o investiţie semnificativă de timp (pregătire, susţinere, evaluare, monitorizare, coaching)
> Pot deveni un MODEL pentru cei instruiţi

curs de formatori

De ce vreau să fiu formator?

Răspunsul e simplu: pentru toate motivele de mai sus şi pentru o ocaziile formidabile pe care ţi le oferă faptul că devii un instructor dinamic, facilitator versat şi un polished speaker.

Vei avea ocazia să împărtăşeşti şi altora din experienţele tale; vei putea contribui la dezvoltarea unor teme de curs, a unor curricule pe subiectele care te interesează şi vei avea posibilitatea să îţi pui în aplicare imediat după curs abilităţile şi cunoştintele dobândite. Vei avea ocazia de a împărtăşi şi de a dezvolta, de a actualiza competenţe şi cunoştinţe care te vor ajuta să îţi dezvolţi încrederea în tine, de la simpla prezentare a unor lucruri colegilor tăi până la lucruri mai sofisticate, prin care stimulezi învăţarea permanentă la locul de muncă.

Vreau să contribui la schimbarea mentalităţilor, la îmbunătăţirea şi dezvoltarea carierei. Vreau ca prin formare să le dau ocazia participanţilor să experimenteze lucruri noi. Şi mai vreau un lucru: să le insuflu curajul de a face lucrurile diferit atunci când simt nevoia şi e loc de aşa ceva. 🙂

În concluzie, un formator nu doar livrează subiecte ori topice de curs, ci pune multă pasiune în ceea ce face. E atent la nevoile individuale de învăţare, îi ghidează şi îi încurajează prin exemplul propriu pe cei cu care interacţionează să îndrăznească să facă lucrurile mai bine şi mai profesionist.

%d blogeri au apreciat: