• Ce este sistemul de management al performanței și cum arată în organizația ta?  

Sistemul de management al performanței este un instrument important pentru orice companie, având rolul de a lega rezultatele acesteia de cele individuale, ale oamenilor care lucrează în cadrul acesteia și invers, astfel încât să poată fi identificată contribuția individuală și de echipă la creșterea companiei. Scopul principal al managementului performanței vizează îmbunătățirea performanței întregii organizații, performanța totală a angajaților fiind mai importantă decât suma performanțelor individuale.

În contextul vremurilor prezente este esențial să înțelegem că abordările tradiționale ale managementului performanței sunt mai puțin eficiente. În condițiile în care noile generații care intră pe piața muncii au crescut și cresc cu tehnologia ca parte integrantă a vieții lor, învățând să caute rapid răspunsuri, să acceseze informații în timp real și să fie foarte activi în mediul online, e nevoie de adaptare continuă și un sistem de management al performanței la fel de proactiv, pentru a fi relevant și eficient.   

Folosirea unor instrumente digitale, feedbackul constant și procesele de evaluare mai flexibile sunt foarte importante pentru a satisface nevoile și așteptările acestui nou tip de forță de muncă.  Dacă în trecut managementul performanței se baza mai mult pe evaluări anuale, în prezent se pune accent tot mai mult pe agilitate, colaborare, închegarea relațiilor, comunicare directă și învățare continuă. Se pune accent pe setare de obiective, proceduri clare, responsabilități măsurabile stabilite pentru fiecare persoană – indiferent de rol, întâlniri periodice și evaluări ale performanței individuale.  

În ciuda tuturor schimbărilor tehnologice, elementul care a rămas constant și indispensabil este conversația 1-la-1 cu oamenii din echipă. O conversație deschisă, autentică și onestă între manager și angajat poate dezvălui perspective și nevoi importante, facilitează înțelegerea reciprocă, dezvoltarea personală și îmbunătățirea performanței.   

În acest sens, gândește-te: când ți-ai alocat ultima oară timp să vorbești cu oamenii din echipa ta? 

Conversațiile 1-la-1 nu doar suplimentează sistemele digitale de monitorizare, ci adaugă valoare reală pentru companie.  

Pentru ca ele să aibă sens și impact real, este necesar să te asiguri că fiecare om din companie și-a dezvoltat abilitățile de comunicare și ascultare activă și e necesar ca atât managerii cât și angajații să știe cum să ofere feedback constructiv. 

Managementul performanței implică o viziune actualizată și cu un accent puternic pe dezvoltarea abilităților de comunicare și relațiile interumane. Implică totodată promovarea unei culturi a învățării continue și a adaptării, în care managerii și angajații învață împreună și se sprijină reciproc în dezvoltarea lor profesională.  Managementul performanței înseamnă totodată și dezvoltarea abilităților și a competențelor privind conceptele, metodele de evaluare a performanței organizației, a modului de conducere, a activității angajaților, sistemul de indicatori care stau la baza determinării progresului acestora, precum și metodele de optimizare utilizate.  

Scopul său este să ajute să ajute oameni să dea tot ce au mai bun din ei, în conformitate cu obiectivele companiei.  

În acest sens coachingul ajută foarte mult și tot mai multe companii au început să introducă sesiuni de coaching atât pentru lideri cât și pentru angajații din pozițiile de execuție.  

  • Cum ar putea funcționa mai bine managementul performanței pentru organizația ta?  

În calitate de manager poți utiliza instrumentele de management al performanței pentru a ajusta fluxul de lucru, a recomanda oamenilor din echipă noi direcții de acțiune și pentru a lua decizii care să îi susțină să își atingă obiectivele.   

La rândul lor, angajații vor ajuta compania să își atingă obiectivele și își vor desfășura activitatea în mod optim.   

De exemplu, în cazul managerului unui departament de vânzări, acesta poate seta obiective de atins pentru echipa sa, într-o perioadă de timp stabilită. Într-un sistem de management al performanței, pe lângă setarea unor ținte, managerul oferă ghidaj măsurabil și creează condițiile optime astfel încât vânzătorii să reușească să își atingă țintele.  

Conform unui sondaj publicat de Gallup în septembrie 2022, Doar 24% dintre angajații intervievați au fost de acord cu afirmația „Managerul meu mă include în stabilirea obiectivelor”  Lucrul acesta ar trebui să îți dea de gândit:  

  • Cât de mult implici oamenii din echipă în stabilirea obiectivelor?  
  • Dacă stabilirea obiectivelor se face fără consultarea acestora, cât de realizabile sunt de fapt rezultatele stabilite?  
  • Ce pierzi prin neimplicarea echipei în stabilirea obiectivelor?  
  • Ce etape trebuie să urmezi în managementul performanței?  

Programele eficiente de management al performanței includ, de obicei, anumite elemente universale, cum ar fi:  

1) Alinierea activităților angajaților cu misiunea și obiectivele companiei  

În acest sens, fiecare angajat ar trebui să înțeleagă modul în care munca sa contribuie la obiectivele generale ale companiei. Atât angajații cât și supervizorii acestora ar trebui să definească împreună sarcinile unui post.  Într-un sistem de management al performanței eficient, angajații ar trebui să înțeleagă:   

  • Ce bunuri sau servicii produce postul meu?   
  • Ce proceduri presupune postul meu?   
  • Ce efect ar trebui să aibă munca mea asupra companiei?  
  • Cum ar trebui să interacționez cu clienții, colegii și managerii?    

2) Crearea unor așteptări măsurabile bazate pe performanță   

Sunt aliniate în prezent așteptările oamenilor din organizația ta cu cele ale companiei?  

Angajații ar trebui să aibă posibilitatea de a contribui la modul în care este măsurat succesul.     

Obiectivele și indicatorii de performanță (celebrele KPIs) sunt esențiale pentru a defini așteptările și prioritățile angajaților și oferă o cale clară de măsurare a succesului și de urmărire a progresului către obiectivele stabilite. 

Așteptările pot include rezultatele, care sunt bunurile și serviciile pe care le produce un angajat, acțiunile, care sunt procesele pe care un angajat le folosește pentru a realiza un produs sau a presta un serviciu și comportamentele și valorile pe care un angajat le demonstrează la locul de muncă.  

3) Definirea planurilor de dezvoltare profesională   

Angajații ar trebui să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește cunoștințele noi pe care le învață și modul în care acestea pot aduce valoare în companie.  

4) Întâlniri regulate   

În loc să aștepte o evaluare anuală a performanțelor, managerii și angajații ar trebui să se implice activ pe tot parcursul anului pentru a evalua progresul, să aibă un sistem proactiv de identificare de soluții atunci când lucrurile nu funcționează bine. 

  • Care sunt beneficiile managementului performanței?  

Organizațiile care implementează managementul performanței susțin că acesta nu numai că te ajută să-ți atingi obiectivele, dar face munca mai satisfăcătoare pentru fiecare angajat în parte, cu avantajul final al unei mai bune retenții a angajaților.  

De exemplu, angajații se simt adesea luați prin surprindere de evaluările anuale negative ale performanțelor. Chiar dacă managementul performanței poate încorpora, de asemenea, evaluări lunare, feedback-ul continuu oferit de manageri pe tot parcursul anului va ajuta la evitarea surprizelor neplăcute.  

Pe de altă parte, studiul realizat de Valoria  arată că pentru companiile din România, principalele trei beneficii ale sistemului de management al performanței sunt următoarele:  

  • Trasabilitatea rezultatelor (65%),  
  • Recompensarea și promovarea celor mai buni angajați (62%), și  
  • Faptul că organizația demonstrează că încurajează performanța (58%).  
  • Cum poate susține coachingul sistemul de management al performanței?  

Coachingul aduce beneficii întregii organizații prin ,,antrenarea” fiecărui membru în parte. Dacă acolo „unde-s doi, puterea crește”, imaginează-ți ce se poate întâmpla acolo unde-s zeci și chiar sute.  

În coaching, nu există tratament preferențial. Coachingul implică de fapt o alianță între organizație și coach, unde țelul celor două părți este comun. Coach-ul asistă membrii din organizație la stabilirea și înfăptuirea pașilor necesari pentru atingerea unui obiectiv și ideal ar fi să fie o persoană din afara echipei, lucru care va duce automat la creșterea performanței. 

În funcție de dinamica echipelor, organizațiile moderne au început să își formeze managerii ca și coach, să angajeze persoane dedicate sau chiar să contacteze acest serviciu extern. 

Cu siguranță, coachingul crește nivelul de încredere în sine și calitatea comunicării – valabil atât pentru individ, cât și pentru echipă. 

În cazul în care organizația ta are nevoie să își susțină oamenii să treacă de la ,,vreau să fiu” la „sunt”, printr-o transformare reală, echipa RoMarketing te poate ajuta în acest sens. Indiferent că vorbim de evaluarea oamenilor din echipă sau coachingul acestora pentru a-și crește nivelul de performanță, setul de instrumente și implicit servicii pe care îl avem pregătit pentru companiile cu care lucrăm este unul diversificat și ușor de adaptat nevoilor interne. 

Dacă vrei să îți formezi oameni în echipa ta ca și coach în carieră, unul din programele pe care ți-l recomandăm cu drag este  programul Reinventează-te, organizat online și care îți oferă acreditare în Coaching de Carieră printr-o diplomă acreditată de Ministerul Educației. 

  • Cum te poate ajuta aplicarea metodologiei ROI în sistemul de management al performanței?

Echipa RoMarketing, având peste 28 de ani de experiență în management organizațional și al resurselor umane, te poate ghida în construirea unui sistem de management al performanței eficient și îți poate oferi suport în dezvoltarea unor programe L&D eficiente și rentabile. 

Cum poate fi măsurată această rentabilitate? 

Indiferent că vorbim de proiecte de HR sau orice alte proiecte din cadrul organizației, prin măsurarea ROI-ului, organizația ta poate aloca resursele (timp, bani, personal) în mod mai eficient și poate să se concentreze pe programele care aduc cel mai mare beneficiu în raport cu investiția 

În acest sens îți poate fi utilă certificarea în Metodologia ROI care te poate ajuta la: 

  • evaluarea eficienței și eficacității programelor de învățare și dezvoltare, 
  • ajustarea acestora pentru a obține rezultate mai bune, 
  • alinierea programelor cu obiectivele strategice ale organizației,  
  • creșterea motivației și implicării angajaților, reflectată în creșterea productivității și performanței lor, aspecte care pot fi măsurate prin ROI, 
  • scalarea activității, transformarea cifrelor în oportunități și a angajaților în resurse valoroase, 
  • luarea de decizii informate pentru a maximiza rentabilitatea și a crea un mediu de lucru mai productiv. 

Astfel, vei contribui atât la creșterea performanțelor organizației, cât și la dezvoltarea și angajamentul angajaților, generând beneficii semnificative pentru toate părțile implicate. 

Dacă vrei să înțelegi mai în detaliu CUM funcționează metodologia ROI, poți face lucrul acesta participând la următorul Masterclass organizat de RoMarketing în București: 

ROI MASTERCLASS for HR Projects – From Need Analysis to Impactful Outcomes – BUCHAREST, 9-10 Noiembrie. 

În cadrul acestui eveniment vei avea ocazia să îl cunoști live pe Jack Phillips, Președintele ROI Institute, USA, aflat pentru a doua oară în România, la invitația Romarketing, pentru a susține creșterea rentabilității proiectelor de HR (și nu numai) și implicit a productivității organizațiilor.  

Alte articole și materiale care ar putea să te intereseze:   

%d blogeri au apreciat: