✨ De ce este relevantă experiența candidatului pe parcursul procesului de recrutare în condițiile actuale? 

Transformările recente de pe piața muncii – de la deficitul global de forță de muncă la un număr record de demisii – schimbă tot mai mult modul în care companiile gestionează experiența candidaților în procesul de recrutare și selecție. 

Experiența pozitivă a candidaților este un aspect foarte important în procesul de recrutare și selecție în cadrul oricărei companii. Aceasta constă în percepția persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din companie, bazată pe mai mulți factori printre care și interacțiunea pe care aceștia o au cu organizația pe parcursul procesului de recrutare.  

Lipsa anumitor competențe, la nivel global și Marea Demisioneală au generat schimbări fundamentale în procesul de recrutare. În plus, apariția platformelor și a grupurilor de discuții de pe diversele canale de social media unde candidații povestesc experiența lor, au afectat brandul de angajator. 

Pandemia a produs o schimbare în ce privește  nivelul de așteptări al angajaților și un val fără precedent de demisii, care au redus numărul talentelor disponibile. Schimbările tehnologice accentuează lipsa globală a competențelor. Cercetările actuale sugerează că, până în 2030, deficitul global de talente ar putea depăși 85 de milioane de poziții. 

În mod așteptat, a fost pusă în evidență și o corelație directă între experiența relevantă și fundamentată a candidaților și rezultatele pozitive ale organizațiilor la nivel de business. Experiența deficitară a candidaților afectează recrutarea talentelor de top și până la 50% dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă spun că au refuzat o ofertă de muncă din cauza experienței deficitare, avute în cadrul procesului de recrutare. 

Reputația companiei și atractivitatea mărcii pot fi și ele, la rândul lor, influențate de slaba experiență a candidaților. Recenziile negative ale candidaților nemulțumiți pe diverse site-uri de carieră pot afecta imaginea de angajator a companiei și pot descuraja alți candidați să mai aplice în cadrul acesteia pentru un loc de muncă.  

Recenziile negative pe rețelele de socializare, pot să afecteze atragerea unor talente de top și pe viitor. Statisticile de recrutare arată că experiențele negative ale candidaților pot duce, de asemenea, la o pierdere semnificativă de venituri. 

✨ Importanța compatibilității dintre valorile candidatului și ale companiei angajatoare 

Alinierea valorilor este punctul de plecare pentru o experiență pozitivă a candidaților.   

Pentru a vedea în ce măsură valorile unui candidat sunt compatibile cu cele ale organizației, se poate face o evaluare a personalității candidatului. Informațiile descoperite altfel ne pot da indicii despre probabilitatea ca o persoană să reușească la locul de muncă, măsurând factorii specifici pentru trăsăturile sale de personalitate, implicate în succesul profesional. Utilizarea evaluărilor psihometrice este un semn că organizația investește în cultura sa. 

✨ Diversitate la vedere 

A demonstra un nivel ridicat de  angajament organizațional în raport cu diversitatea la locul de muncă este foarte important. Atunci când iau hotărârea de a accepta un loc de muncă, majoritatea candidaților apreciază că diversitatea este un aspect important. Companiile care prețuiesc diversitatea sunt bine văzute pe piață. Cercetări în domeniu arată că verificarea rețelelor sociale este o practică des întâlnită în rândul candidaților, atunci când doresc să evalueze gradul de diversitate al unei companii. 

Pentru că, de multe ori, CV-urile pot fi subiective, cel mai bine este să se ia în considerare, atunci când se face o angajare, viteza de învățare și gradul de cunoaștere al candidaților. Îndemnul în această direcție este de a se angaja candidați diverși, care demonstrează prin evaluări obiective că sunt capabili, în raport cu cerințele specifice pentru rol. În acest fel, angajatorul arată că respectă politicile de angajare corecte. Evaluările au rolul de a extinde fondul de talente și de a economisi timp, asigurând în același timp calitatea angajării. 

✨ Interviurile care testează perspicacitatea 

Interviurile video sunt preferate din ce în ce mai mult de către angajatori, mai mult de jumătate dintre aceștia aplicându-le în prezent.  Acestea ajută la accelerarea procesului de recrutare, dar pot în același timp crea provocări pentru evaluarea candidaților și pot face mai dificilă obținerea unei imagini exacte a abilităților unui candidat. 

Interviurile video vin și cu anumite dezavantaje, pentru că există o masă mare a candidaților care spun că au ratat o oportunitate de angajare din cauza problemelor tehnologice legate de aceste interviuri video. Viteza și rapiditatea sunt și ele aspecte esențiale, pe o piață a muncii extrem de concurențială. Testele psihometrice pot oferi angajatorilor o imagine atotcuprinzătoare în ceea ce privește abilitățile candidaților, favorizând discuții mai profunde și o evaluare mai riguroasă a tendințelor naturale ale unui candidat în raport cu rolul. 

✨ Importanța feed-back-ului 

Feedback-ul este un factor esențial, deși, în practică, se întâmpla ca un număr mare de candidați să nu îl primească în perioada post-interviu. Există și platforme precum Glassdoor, care fac ca acest feedback să fie de neevitat pentru că persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă evaluează companiile pentru a decide unde să aplice pentru un loc de muncă. Iar în acest proces, vor citi și recenziile de pe astfel de site-uri specializate. În România, Social Media este mediul în care angajații își varsă de cele mai multe ori off-urile inclusiv cu privire la dezamăgirile profesionale, lucru care poate lucra împotriva companiilor dacă experiența candidaților nu este una extraordinară. 

Feedback-ul oferit cu privire la rezultatele evaluărilor psihometrice creează valoare pentru candidați și ajută la diferențierea brand-ului de concurenți, în războiul pentru cel mai bun talent. Feedback-ul va fi apreciat, înțeles, integrat și va produce implicare. Acest lucru va duce la crearea unei relații de lucru pozitive, încă din start și va spori valoarea pe care noii candidați o aduc companiei. 

✨ Care sunt primele cinci cauze fundamentale ale unei experiențe slabe ale candidaților? 

Dintre cele mai importante cauze ale unei experiențe mai puțin plăcută a candidaților, putem menționa: 

  1. Lipsa de feedback din partea companiei angajatoare. 
  2. Lipsa comunicării este un motiv foarte des invocat, precum și procedurile sau procesul de aplicare a candidaturii prea complexe.
  3. Prima impresie din timpul interviului.
  4. Crearea și promovarea unor locuri de muncă/roluri inexistente. 
%d blogeri au apreciat: