A trecut deja prima jumătate din an și cel mai probabil analizezi în acest moment analizezi statuusul îndeplinirii obiectivelor tale. Cum arată situația acum?
Spune-mi dacă observi una din următoarele schimbări:
- Simți că tu sau persoanele din echipă nu ați performat la adevărata voastră valoare
- ️Neînțelegerile din echipă v-au împiedicat să vă atingeți obiectivele
- Mulți angajați buni au plecat la concurență
- Liderii nu reușesc să facă față schimbărilor și să gestioneze eficient echipele hibride
- Nu ai reușit să atragi oamenii potriviți pentru posturile vacante
- Angajații se plâng tot mai frecvent de burnout
- Nu ai avut resursele și instrumentele necesare să derulezi un proces de evaluare a performanței
Dacă toate acestea au determinat în plus:
- 😐 scăderea vânzărilor,
- 😐 creșterea numărului de reclamații și chiar pierderea clienților,
- 😐 scăderea nivelului de motivație în rândul angajaților,
- 😐 o fluctuație mare de personal,
Atunci e momentul să schimbi ceva!
Fiecare organizație se confruntă cu provocări și oportunități unice și e important să ne asigurăm că suntem pe drumul cel bun și că facem tot ce ne stă în putință pentru a atinge țintele fixate la început de an.
Cele 6 modalități de îmbunătățire a performanței organizaționale pe care ar fi ideal să nu le ratezi dacă vrei o creștere vizibilă în activitatea organizației tale
Pentru a accelera atingerea obiectivelor organizaționale, este important să fim deschiși și receptivi la schimbare și să investim în dezvoltarea echipei și a organizației în ansamblu. Prin implementarea soluțiilor menționate mai jos și prin concentrarea pe creșterea și îmbunătățirea constantă, putem maximiza potențialul organizațional și atinge rezultate remarcabile, putem aduce un suflu nou în echipă și crește performanța acesteia.
1. Analiză și suport pentru dezvoltarea organizatională:
Investește în dezvoltarea organizațională!
Asta poate fi un pas important pentru a atinge obiectivele propuse. Consultanții specializați în dezvoltarea organizațională pot ajuta la identificarea punctelor forte și a nevoilor de îmbunătățire, creând strategii personalizate și oferind soluții adaptate. Aceasta poate include îmbunătățirea structurii organizaționale, proceselor interne, culturii și sistemelor de lucru.
2. Teambuildingul – pentru închegarea și creșterea angajamentului echipei:
Dacă membrii echipei noastre întâmpină dificultăți în comunicare, lipsă de susținere reciprocă sau probleme de încredere, programele de Teambuilding personalizate pot ajuta la depășirea acestor obstacole.
Înțelegerea și colaborarea eficientă între membrii echipei sunt esențiale pentru succesul organizațional. Prin urmare, prin activități distractive și interactive, echipa va avea ocazia să se cunoască mai bine, să construiască relații solide și să depășească barierele care împiedică munca eficientă în echipă.
Organizarea unui teambuilding poate aduce echipa mai aproape, consolidând relațiile, îmbunătățind comunicarea și stimulând colaborarea. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra performanței organizaționale și va crea o cultură a încrederii și a susținerii reciproce.
3. Coachingul – pentru dezvoltarea personală și profesională a liderilor și a angajaților cheie din organizație
Prin coaching, oamenii din organizație pot obține sprijinul și îndrumarea necesară pentru a-și dezvolta abilitățile, a-și îmbunătăți performanța și a-și atinge obiectivele într-un mod eficient și sustenabil.
Pentru managerii executivi care au nevoie de suport în dezvoltarea celor mai eficiente strategii organizaționale, programul de Coaching Executiv poate fi extrem de benefic. Acest program oferă sprijin în deblocarea potențialului de conducere prin identificarea resurselor interne necesare pentru a dezvolta strategii, obiceiuri și atitudini esențiale pentru a fi lideri de succes.
4. Evaluarea și ajustarea activității
Este important să evaluăm periodic progresul realizat în atingerea obiectivelor și să ajustăm strategiile și tactica, dacă este necesar. Monitorizarea și măsurarea indicatorilor cheie de performanță (KPI) pot oferi informații valoroase și pot ajuta la identificarea zonelor care necesită îmbunătățiri sau ajustări.
5. Leadership Academy – pentru lideri eficienți
Dacă liderii noștri se simt copleșiți de schimbări și nu mai reușesc să își conducă eficient echipele, un program precum Leadership Academy poate fi soluția ideală. Acest program oferă liderilor setul de competențe necesare pentru a crește nivelul de autonomie al echipelor în mediul actual. Învățarea experiențială, online-micro learning și punerea în practică vor asigura o dezvoltare continuă a liderilor noștri.
6. Soluții personalizate
Fiecare organizație are provocările sale unice. conține o gamă variată de soluții pe care le putem oferi pentru a depăși orice provocare întâlnită în prezent în organizația ta, însă putem personaliza soluțiile existente pe specificul organizației tale.
Consultanții noștri sunt pregătiți să identifice ce anume blochează sau împiedică atingerea performanțelor în prezent și să ofere sprijin și soluții adaptate la nevoile specifice ale organizației tale.
Astfel, organizația ta poate beneficia de soluții personalizate, menite să depășești provocările și să atingi succesul dorit.
Hai să discutăm! Contactează-ne pentru a ne împărtăși provocările tale, iar consultanții noștri te vor ghida către soluțiile potrivite.
☎️ Programează o discuție chiar azi cu colega noastră, Camelia Ruje, Customer Experience Manager, telefonic la numărul 0747-119519 sau online, accesând linkul de mai jos.
Vreau să programez o discuție 1-1
Alte articole și materiale utile care ar putea să te intereseze:
- Ghidul gratuit LIDERI DE SUCCES ÎN PERIOADE DE CRIZĂ
special pentru persoanele care conduc sau vor să conducă echipe hibride în contextul vremurilor actual - Teambuilding de criză – soluția magică pentru cele 7 mari dureri ale companiilor care au adoptat munca hibridă ( și nu numai )
- Sunt manager și mă tratez. Îngrijirea de sine pentru succesul durabil
- 5 Sfaturi despre cum încurajezi angajații să participe la activități de teambuilding