Știai că abilitatea de a susține o prezentare în public îți poate crește veniturile și te poate propulsa în carieră?  

Și totuși eviți să îți exersezi aceste abilități, gândindu-te că e mai bine să eviți contextele de a vorbi în public.  

Dar ce te împiedică de fapt să prezinți în public și să creezi impact prin intermediul prezentărilor tale? De cele mai multe ori răspunsul la această întrebare este generat de FRICĂ. Din frica de a vorbi în public și evitarea, pe cât posibil, a contextelor de expunere.

De ce îți este teamă să vorbești în public? 

  • Te temi de propriile gânduri? 
  • Te temi de ce va spune lumea despre tine?  
  • Te temi să nu pari penibil? 
  • Te temi că vei uita ce ai de spus? 
  • Te temi să nu devii subiect de ridiculizare?  
  • Ai frici și îndoieli?  
  • Crezi că nu ești suficient de capabil?  

Hai să vedem pe ce se bazează aceste frici și cum poți gestiona mai bine situația urmând câțiva pași simpli. 

Aceste temeri adânc înrădăcinate pot avea diferite cauze și origini printre care: 

📍 Experiențele anterioare negative 

Poate ai avut în trecut experiențe neplăcute sau nesatisfăcătoare asociate cu vorbitul în public sau susținerea de prezentări. Aceste amintiri neplăcute pot lăsa urme profunde și pot alimenta frica și îndoielile actuale. 

📍 Compararea cu alții  

Ți se întâmplă să te compari cu alții și ai tendința de a-ți subestima valorile și capacitățile? Atunci când te măsori în funcție de standardele altora, este normal să te simți nesigur și să ai îndoieli. 

📍 Perfecționismul excesiv 

Dacă ai fost condiționat să cauți perfecțiunea în tot ceea ce faci, atunci teama și îndoiala pot apărea când simți că nu poți atinge acele standarde ridicate. Așteptările nerealiste pot crea presiune și frică de eșec. 

📍 Reacțiile negative ale celor din jur 

Teama de a fi judecat sau criticat de alții poate juca un rol important în alimentarea fricii și a îndoielilor. Comentariile sau reacțiile negative primite în trecut pot provoca teama de a te expune și de a fi respins. 

📍 Autocritica 

Atunci când ești prea dur cu tine însuți și te critici în mod constant, este inevitabil să nu apără temeri și îndoieli. Auto-percepția negativă poate submina încrederea și îți poate amplifica fricile. 

Depășirea fricilor și a îndoielilor poate fi un proces personal și complex, dar există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a începe să învingi aceste obstacole: 

Conștientizează-ți fricile și îndoielile: Este important să îți recunoști și să îți conștientizezi fricile și îndoielile. Identifică exact ce te face să te simți nesigur și scrie-le pe hârtie. Acest pas te ajută să separi emoțiile de tine, să le examinezi în mod obiectiv și să îți dai seama că acestea nu te definesc. 

Explorează rădăcinile fricilor și îndoielilor: Încearcă să identifici cauzele profunde care stau la baza fricilor și îndoielilor tale. Este posibil să fie legate de experiențe trecute sau de credințe limitative înrădăcinate. Reflectă asupra acestor aspecte și încearcă să le înțelegi mai bine pentru a te elibera de ele. 

✅ Conștientizează-ți gândurile negative și încetează să te identifici cu ele: Înlocuiește gândurile limitative și critice cu afirmații pozitive și încurajatoare. Antrenează-ți mintea să se concentreze asupra aspectelor pozitive și resurselor tale interioare. 

Cel mai bun mod de a depăși fricile și îndoielile este să acționezi în ciuda lor: Caută oportunități de a-ți înfrunta temerile și de a te expune treptat situațiilor care te provoacă. Abordează-le pas cu pas și recunoaște fiecare progres realizat pe parcurs. 

Investește timp și efort în a te antrena și a te dezvolta la nivel personal: Participă la cursuri, seminarii sau training-uri care să te sprijine în dezvoltarea încrederii în tine și a abilităților de comunicare. 

Caută suportul celor din jur: Înconjoară-te de oameni care îți acordă sprijin și îți încurajează dezvoltarea personală.  

❗👁️‍🗨️ Caută mentori sau coachi care să te ghideze și să te inspire în procesul de depășire a temerilor. 

O resursă utilă care să te ajute este  Ghidul nostru GRATUIT – Prezentări cu Impact  pe care îl poți descărca dând CLICK AICI.

Iar dacă vrei să treci de la teorie la practică, vino la cursul nostru de Abilități de prezentare și află cum poți depăși aceste frici și cum poți evolua către cea mai bună versiune a ta. 

Alte resurse utile:

 

Vorbitul în public: de la anxietate la super putere

6 sfaturi practice pentru vorbitul în public

Cum recunoști mentalitatea de creștere din organizația ta?

https://romarketing.ro/ablitati-de-prezentare/

%d blogeri au apreciat: