Autor Carmen Sasu

Consultant Senior RoMarketing

carmen_sasu@romarketing.ro

DEFINIȚIE: Angajabilitatea reprezintă capacitatea unei persoane de a-și găsi un loc de muncă în concordanţă cu competenţele sale, de a-l menţine, de a se dezvolta profesional capacitatea de antreprenoriat a unei persoane şi posibilitatea acesteia de a-şi schimba locul de muncă.
(sursa: Centrul pentru Politici Educaționale)

Leonardo DaVinci, Mozart, Napoleon – vorbim de doar câteva personalități ce au marcat istoria prin lucrurile uriașe pe care le-au realizat. E adevărat, sunt considerați excepții, oameni neobișnuiți – în sensul bun – datorită talentelor sau realizărilor pe care le-au avut.

Ok, sunt oameni importanți, dar care – atenție! – au știu să se gestioneze. Pentru că și astfel de persoane înzestrate cu niște calități extraordinare trebuie să știe să se gestioneze, să învețe, să se dezvolte. Trebuie să se plaseze în zona în care pot avea contribuția cea mai mare la și prin ceea ce fac – asta fie că e vorba de un post pe care îl dețin, fie că e vorba de o poziție antreprenorială.

În lumea în care evoluăm e nevoie să ne menținem conectați mental și implicați în tot ce se întâmplă în jurul nostru pentru următorii ani; asta înseamnă că trebuie să știm când și cum să schimbăm ceea ce facem. Angajabilitatea oricui este condiționată de preocuparea pe care o are față de propria-i carieră, de existența și înțelegerea schimbărilor rapide, complexe care au loc în jurul nostru și care ne afectează într-un fel sau altul munca.

angajabilitatea oameni la bursa de locuri de muncă

Angajabilitatea: există un punct de pornire și niște etape de parcurs

Să intrăm puțin în detalii.

1. Ceea se așteaptă de la oricine este să performeze și, cum ștacheta performanței se tot ridică, trebuie să conștientizezi ce, cât și unde ai de completat față de competențele pe care le ai, ținând cont în egală măsură de punctele tale forte.
SFAT: Analizează evaluările primite și vezi care sunt tendințele și cerințele actuale de pe piața muncii.

2. Trebuie să afli care sunt zonele în care nu ești suficient de competent pentru cerințele actuale sau să accepți că ai zone unde nu vei putea performa.
SFAT: Cere feedback, discută cu un consultant.

3. Măsurile pe care le iei în vederea stabilirii direcției în care vrei să te dezvolți nu trebuie să se bazeze doar pe propria ta percepție. Locul de muncă ar trebui să îți clarifice acest aspect în termeni de cunoștințe și abilități de care ai nevoie ca să îți pui în valoare punctele tale forte.

Nu uita!
Trăim într-o lume plină de oportunități. Dacă ai ambiție, determinare și deschidere te poți ridica la cel mai inalt nivel al profesiei tale, indiferent de punctul tău de pornire. Însă trebuie înțeles că o dată cu oportunitățile apar și responsabilitățile.

Depinde de tine CE îți dorești și DACĂ ești pregătit să faci o schimbare. Și tot de tine depinde CÂT îți propui să fii de implicat în ceea ce faci și CÂT de productiv vrei să fii.

Ca să le poţi face pe toate astea, în primul rând trebuie să te înțelegi pe tine și să ai răspunsul la următoarele întrebări:

– Care îți sunt atuurile și punctele vulnerabile în pregătirea ta?
– Cum înveți și cum știi să lucrezi cu alții?
– Care sunt valorile tale?
– Care este mediul de lucru căruia îi poți cel mai bine face față și în care poți contribui cel mai mult?

Un lucru e sigur: dacă faci un mix între punctele tale forte și autocunoaștere poți atinge excelența în ce faci și te menții angajabil indiferent de schimbările care te-ar putea afecta.

%d blogeri au apreciat: