Autor Sorina Bradea

Consultant RoMarketing

sorina_bradea@romarketing.ro

Ne place arta. Fiecare are propria definiție asupra a ceea ce înseamnă arta. Așa că fiecare se entuziasmează în fața unei picturi, a unei sculpturi, a unui film.

 

De ce ne place arta?

Pentru că, dacă suntem printre cei talentați în acest domeniu, ne exprimăm sentimentele, trăirile prin operele noastre. Și suntem liberi să facem acest lucru exact așa cum dorim.
Dacă nu suntem acești talentați, alegem să îi admirăm pe cei care ne exprimă cel mai bine sentimentele și trăirile prin arta lor. De ce unora le place Dali? Pentru culorile din picturile lui sau pentru formele neobișnuite pe care le folosește? Nici pentru una, nici pentru alta, ci pentru că, dacă am fi știut să pictăm, ne-am fi exprimat la fel!

 

De ce nu privim la fel și învățarea?

La orice nivel! Pentru că este obligatorie.
Legea obligă tinerii să fie încadrați într-o unitate de învățământ. După aceea îi obligă părinții. După părinți urmează firma care te trimite să te dezvolți dacă vrei să îți menții postul. Și așa, în fiecare etapă a vieții tale CINEVA îți spune ce bine e să înveți, uneori te obligă să faci asta.

Cum ar fi dacă, în loc să te oblige, ți-ar arăta de ce este frumos să înveți? De ce învățarea este o formă de artă, o cale de a fi liber și de a-ți exprima libertatea?

 

Să vă spun de ce cred eu că este frumos să înveți.

1. Lumea este o noutate continuă. Știința este o descoperire continuă. Este alegerea fiecăruia să fie nedumerit când se produc schimbările sau să fie parte din schimbări, cel puțin la nivelul de cunoaștere
2. De-a lungul timpului oamenii au evoluat. De la stadiul de primate sau poate de om primitiv, la cel care este azi. Oare ce l-a determinat/ajutat în această evoluție? Ce frumos este să știm măcar o parte din adevăr!
3. Pentru că atunci când vrei să desenezi cuiva drag, plecat departe, podul vostru preferat pe care tocmai ai trecut, trebuie să știi cum să trasezi două linii paralele.
4. Pentru că atunci când cineva îți explică ce frumoasă era luna reflectată în lacul de lângă casa voastră, este important să știi că nu se referă la faptul că luna a căzut în lac. 🙂
5. Mergi pe stradă și auzi o melodie care îți înseninează sufletul. Ai vrea să o mai asculți, dar oare ce cântă? Nu prea știi, că la școală nu prea se făcea muzică.

Sunt acestea motive să îți dorești să înveți, fără ca cineva să te oblige? Pentru mine da!

De câte ori, după ce nimeni nu te-a mai întrebat de lecturile obligatorii, ai început să citești cu pasiune? Și cum a fost atunci când un prieten bun a plecat departe de tine și ai început să folosești internetul, cu toate că în urmă cu câteva luni te gândeai că tu niciodată nu vei știi să utilizezi un PC?

Fie că este vorba despre învățarea formală sau despre cea informală, este important să ne găsim PROPRIA motivație pentru a învăța și să simțim că suntem liberi să ne exprimăm pe noi înșine prin ceea ce învățăm.

%d blogeri au apreciat: